Schmidt u Beogradu podržao inicijativu “Otvoreni Balkan”

0

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt podržao je danas, na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu “Otvoreni Balkan”.

On je poručio da nije bitno da li je to, kako je čuo da pojedini kažu u regionu, “inicijativa koju su napravili Srbi odnosno predsjednik Srbije Aleksandra Vučića”, već koje ekonomske koristi može da donese.

“Čuo sam neke ljude kako govore da je inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ nešto što su Srbi napravili. Nije pitanje ovdje ko je šta učinio, već šta se može iskoristiti kao ekonomska prednost”, poručio je Schmidt, prenio je Tanjug.

Izrazio je, kako je rekao, veliko zadovoljstvo što može podržati tu inicijativu baš na Beogradskom ekonomskom forumu. Schmidt je kazao da je i u kabinetima Angele Merkel i Ursule von der Leyen rekao da će kroz različite komentare podržati bilo koji okvir koji je usmeren na ekonomski razvoj regiona Zapadnog Balkana, kao i u razgovoru sa predstavnicima Slovenije, koja sada predsjedava EU.

“Već imamo tri zemlje učesnice koje podržavaju inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ – Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Svi zajedno treba da radimo na tome”, naveo je šef OHR-a.

Također, naglasio je da je “Otvoreni Balkan” odlično je ime za to, jer je to otvoren projekat za druge i dobra priprema za smanjenje prepreka, birokratije i priprema za članstvo u EU.

Schmidt je rekao da prvi put učestvuje na Beogradskom ekonomskom forumu i istakao da je ranije Bill Clinton rekao da se sve vrti oko ekonomije, a naročito u ovom regionu, koji ima i svoje breme, ali i potencijal u tom smislu.

Visoki predstavnik u BiH je rekao, govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, da je jako važno spajanje ekonomije i političara, kao i da politika mora podsticati ekonomski razvoj. Kaže da su njegove kolege u Bundestagu govorile, kada je riječ o društvenom tržištu, da nije neophodno uplitanje politike u tržište zbog potrebe fer konkurencije, ali da je njegov stav da građani moraju imati koristi od tržišta, a ne štetu.

Schmidt je dodao da je inicijativa “Otvoreni Balkan” dobra za pristupanje EU. Projekat ‘Otvoreni Balkan’ služi, kako je rekao, da se izbjegne situacija da ima sve više koraka ka EU integraciji, jer bi to dovodilo do nekonkurenosti ekonomije i zato je neophodno da imamo regionalnu saradnju.

Visoki predstavnik u BiH ističe da predsjednik Vučić ima puno mapa koje predstavlja za razvoj infrastrukture i da, također, podržava Vučićevu ideju za infrastrukturnu podršku boljoj povezanosti regiona. Bolja povezanost je i dobra priprema za međunarodnu konkurenciju koja čeka zemalje u regionu, dodao je Schmidt.

“Moramo raditi na tome da ispunimo, ne samo narativ koji se odnosi samo na gledanje u okviru sopstvenih granica, već da se osvrnemo na zajedničku poziciju – da moramo raditi zajedno”, poručio je Schmidt.

Kazao je i da, na primjer, u BiH MMF nije mogao uvesti određene stvari oko elektronskog potpisa u bankarstvu zbog određenih političkih zadrški.

Schmidt je rekao da je iz BiH otišlo više od 60.000 viskokvalifikovanih radnika u Njemačku i druge zemlje EU, kojima treba osigurati uslove da ostanu u zemlji. Zaključio je da su pojedine zemlje zahvaljujući inicijativi “Otvoreni Balkan” počele ubirati plodove te saradnje i pozvao sve da doprinesu zajedničkoj budućnosti ovog regiona.