Kina otkrila ogromno nalazište naftnih škriljaca

0

Kompanija PetroChina, podružnica kineske Nacionalne naftne korporacije (CNPC), otkrila je velike rezerve naftnih škriljaca na najvećem naftnom polju u zemlji.

“Procijenjene geološke rezerve naftnih škriljaca na polju Daqing-Gulong premašuju 1,26 milijardi tona“, objavila je kompanija na svom nalogu na kineskoj društvenoj mreži Weibo, prenosi Russia today.

Prema navodima PetroChine, glavne istražne bušotine su pokazale stabilnu probnu proizvodnju na nivou od 30 kubika nafte dnevno, uključujući i bušotinu Guye, na kojoj je proizvodnja tokom više od 500 dana istraživanja iznosila više od 6.000 tona sirove nafte.

“Uspjeli smo da ostvarimo važan strateški prodor u proizvodnji ‘kontinentalne’ nafte iz škriljaca u basenu Songliao”, dodala je kompanija u poruci objavljenoj na Weibou.

Naftno i gasno polje Daqing otkriveno je 1959. To je trenutno najveće kinesko polje sa geološkim rezervama većim od 5,7 milijardi tona nafte i 1.000 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, navodi RT a prenosi agencija Tanjug.