Jedna od većih veleprodajnih naftnih kompanija napušta bh. tržište

0

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Federacije BiH za N1 pojasnio je da po prvi put u historiji cijena goriva u Bosni i Hercegovini je izjednačena sa onom u Hrvatskoj, iako ova zemlja ima drugačiju poreznu politiku kao i standard stanovništva.

Bošković za N1 još jednom apeluje, insistira da država odnosno njene institucije konačno nešto poduzmu i da smanje namete kao što je to recimo urađeno u Crnoj Gori.

– Nabavna cijena goriva u protekla tri dana je na istom nivou iako je bilo manjih oscilacija na berzi. Cijena se na tržištu formira po principu ponude i potražnje odnosno kada se zalihe potroše i nabave nove – rekao je Bošković.

Ulazimo u ljeto kada je, kako je Bošković, objasnio veća potražnja nego proizvodnja, što će biti posebno izazovno u okolnostima u kojima se cijeli svijet nalazi.

Također, da situacija na tržištu BiH nije najbolja pokazuje informacija do koje je Bošković došao a to je da jedna od većih veleprodajnih kompanija napušta naše tržište.

– Ne želim paničiti nije mi to cilj, ali pitanje je šta će to značiti za energetsku stabilnost – pita se Bošković.

Na kraju, Bošković kaže da još nadležnih nema nikakvog odgovora na  zahtjev da se ukine carina kojoj nije porijeklo Evropska unija, CEFTA ili zemlje s kojima BiH ima sporazume o posebnim odnosima.