Jedan od najbogatijih Evropljana bogatstvo ostavlja radniku

0

Vijest da milijarder i nasljednik čuvenog modnog brenda Hermes želi usvojiti radnika i ostaviti mu sve što ima sliči na lažne vijesti koje se kad pojave kao plod mašte.

Međutim, iako neobična, ova odluka francuskog milijardera je ipak očekivana.

Nicolas Puech, osamdesetogodišnji Francuz i nasljednik brenda Hermes, odlučio je ostaviti svoje bogatstvo jednom svom zaposlenom, prenosi Blic.

Naime, najveći pojedinačni dioničar čuvene luksuzne modne kuće, vrijedne 11,2 milijarde dolara, nema ni partnera ni djecu, a njegov marokanski vrtlar (41) mu je, po svemu sudeći, najbliža osoba.

Puech, koji je potomak pete generacije Thierry Hermesa, osnivača luksuznog modnog brenda, smatra svog vrtlara “svojim djetetom” i želi usvojiti odraslog čovjeka. Vijest o ovome su prenijeli svjetski mediji, uključujući CNN, Guardian itd.

“Usvajanje odraslog čovjeka nije lako, ali je moguće“, objasnio je Filip Kanel, porezni advokat iz Lozane, i dodao: “Prema ugovoru o nasljeđivanju, usvojeno dijete bi trebalo dobiti 50% imanja, dok bi drugih 50% išlo fondaciji. Ugovor o nasljeđivanju u Švicarskoj je način da se riješi vaše nasljeđivanje, ne oporuka, već ugovor koji potpisujete s drugim nasljednicima”.

Marokanac koji je prvobitno radio kao vrtlar za francuskog milijardera, kasnije je postao njegov pomoćnik i na kraju menadžer njegovih rezidencija. Za razliku od svog poslodavca, vrtlar ima suprugu koja je iz Španije i bavi se kuhanjem, kao i dvoje djece, koji su “kao porodica” osamdesetogodišnjaku, navodi se.

Iako nema krvne veze s četveročlanom porodicom, Puech ih smatra svojim potomstvom i odlučio je da pokrene postupak usvajanja u Valaisu, prema informacijama ženevskog tiska.

Postupak je u toku i nakon što se završi, Marokanac će postati zakoniti sin i nasljednik s pristupom barem polovini masivnog bogatstva Nicolasa Puecha. Inače, iako sve ovo zvuči darežljivo, u konfliktu je s Puechovim prethodnom obećanjem da će novac donirati fondaciji za javni interes sa sjedištem u Genevi, koju je osnovao, prenosi B92.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 9 do 10 milijardi švicarskih franaka, odnosno između 9,4 i 10,4 milijardi eura. Puech živi u Švicarskoj, navodno je već poduzeo određene korake za preraspodjelu svog bogatstva i angažirao je pravnike koji će mu pomoći u procesu.

Puesh je i jedan od najbogatijih ljudi u Švicarskoj, živi u luksuznoj vili u La Foulyju, općini sa 66 stanovnika. U međuvremenu, dok pravni postupci traju, njegov zaposleni je već postao bogatiji za dvije vile, jednu na obali Ženevskog jezera i drugu u Marakešu, a obje su vrijedne najmanje 5 miliona dolara.