Cijene nafte osciliraju oko višegodišnjih maksimuma

0

Cijene nafte kreću se danas oko višegodišnjih maksimuma, poduprte znacima o smanjenoj isporuci iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugih proizvođača, dok su očekivanja o povećanju zaliha u SAD vršila pritisak na cijene.

Povećanje proizvodnje nafte u OPEK-u je podbacilo u oktobru u odnosu na plan predviđen sporazumom sa saveznicima izvan naftnog kartela, pokazalo je Rojtersovo istraživanje, zbog nepredviđenih prekida proizvodnje i ograničenih kapaciteta kod nekih manjih proizvođača.

Sjevernomorska nafta Brent je skliznula za osam centi ili 0,1 odsto, na 84,63 dolara po barelu, dok je američka nafta WTI oslabila za 22 centa ili 0,26 procenata, na 83,88 dolara po barelu.

Cijena Brenta je ove godine porasla za više od 60 odsto, dostigavši prošle nedjelje trogodišnji maksimum od 86,70 dolara po barelu usljed oporavka potražnje.

Grupa OPEK+, koju čine članice OPEK-a i njeni saveznici s Rusijom na čelu, koja je prošle godine smanjila proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, što je oko 10 odsto dnevne potražnje, drži se svog plana o postepenom povećanju isporuka za 400.000 barela dnevno svakog mjeseca, uprkos apelima SAD i drugih potrošača da poveća pumpanje.

Očekuje se da će ova alijansa takvu odluku donijeti na sastanku u četvrtak.

Cijene “crnog zlata” su danas bile pod pritiskom očekivanja da će ovonedjeljni snimak ponude u SAD pokazati još jedan rast zaliha nafte. Analitičari procjenjuju u anketi Rojtersa povećanje zaliha od 1,6 miliona barela.

Tanjug