Aerodrom Banjaluka očekuje povećanje broja putnika

0

Uz povećanje broja putnika, na Aerodromu Mahovljani stvaraju se uslovi i za veći protok robe. Ugovor koji će otkloniti zastoj u vezi sa izgradnjom kargo objekta potpisali su ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić i vršilac dužnosti direktora Aerodroma Republike Srpske Zoran Injac. Najavljene su i avio-linije prema Turskoj, Grčkoj i Crnoj Gori.

Završetkom izgradnje kargo objekta biće stvoreni uslovi za protok robe i značajnije povećanje prometa na aerodromu Mahovljani. U toku su razgovori o proširenju kapaciteta, ali i o povećanju broju letova.

– Kompanija Kontiki iz Beograda pokazala je interes za usluge ovog aerodroma i već je postignut određeni dogovor za uvođenje čarter letova dva puta sedmično za Antaliju i jednom sedmično za Grčku. Pokušali smo ih zainteresovati i za let prema Tivtu- rekao je Trninić za RTRS.

Saradnja Aerodroma sa avio-kompanijom Rajaner pokazala se vrlo uspješnom, pa je u prošloj godini prevezeno 35.000 putnika. Osim postojeće tri linije, Rajaner od proljeća planira uvesti i četvrtu za Berlin, a od jeseni moguće i Beč.

Radi se na realizaciji leta Banjaluka-Moskva tri puta sedmično, i nastavlja saradnja sa Er Srbijom.

– Realno je očekivati da se Aerodrom u ovoj godini približi broju od 200.000 putnika. Rajaner servisira destinacije Memingen, Brisel i Stokholm, pri čemu je Banjaluka uključena u sistem redovnog avio-saobraćaja. Ima mnogo prostora za razvoj avio-saobraćaja u Banjaluci- istakao je Injac.

Uz povećanje broja avio-linija, kaže Injac, nastavak izgradnje kargo objekta omogućiće i značajnije povećanje prometa robe, što daje nove šanse za razvoj. (RTRS)