VW grupacija u velikim problemima: I Škoda obustavlja proizvodnju

0

Češki proizvođač automobila “Škoda auto”, zbog svetske nestašice čipova, ograničit će ili će u potpunosti prekinuti proizvodnju automobila u sve tri fabrike u Češkoj od 18. oktobra do kraja godine.

Obustava proizvodnje mogla bi teško da pogodi češku ekonomiju, budući da “Škoda Auto” koja je dio Volkswagen grupe, doprinosi sa pet posto češkom BDP-u, ali i čini devet posto češkog izvoza, prenosi Euraktiv.

Proizvodnja je prethodno bila obustavljena u septembru na nedelju dana iz istog razloga.

Nedostatak poluprovodnih čipova pogodio je čitav automobilski sektor u svijetu, a evropski proizvođači zavise od azijske proizvodnje koja je u padu zbog pandemije koronavirusa.

Ranije je Volkswagen najavio da će potpuno prekinuti proizvodnju u Wolfsburgu na dvije sedmice zbog nedostatka poluprovodnika. Proizvodnja će takođe biti zaustavljena na 12 dana u fabrikama u Emdenu, Hannoveru i Osnabrücku.

– Očekujemo da će proizvodnja poluprovodnika postepeno opet biti pokrenuta u drugoj polovini 2022. godine. Cijela situacija sa nestašicom trebalo bi tada da se smiri – rekao je direktor za komunikacije “Škoda auta” Tomaš Kotera.

On ističe da je prioritet za kompaniju da obezbijedi poslove i kompenzaciju za radnike u fabrici i dodaje da zaposleni primaju 85 posto zarade.

Čipovi su strateške komponente digitalizovanog svijeta, a dok se ograničava njihova proizvodnja u azijskim zemljama, sve više raste potražnja za njima na svjetskom nivou.

Evropska komisija objavila je ranije da će uvesti “evropsku uredbu o čipovima”, koja bi trebalo da utiče na povećanje proizvodnih kapaciteta u Evropi i da poveća međunarodnu saradnju.