Vlada FBiH uvodi strožiju kontrolu robnih rezervi!

0

Federalna direkcija robnih rezervi doživjet će svoju transformaciju. Zbog te činjenice Vlada FBiH je jučer utvrdila novi Nacrt zakona o robnim rezervama. Naime, na jučerašnjoj sjednici prihvaćen je prijedlog osmeročlane Radne grupe da se ova direkcija, o kojoj se u proteklim godinama u medijima više izvještavalo u svjetlu malverzacija, osnuje kao javno preduzeće u 100-postotnom vlasništvu FBiH. No, ono će zadržati funkciju direkcije, imovinu, prava, obaveze te zaposlene.

Oštećen budžet

Kako piše Dnevni avaz, ovo je učinjeno zbog činjenice da je funkcioniranje Direkcije, koja je djelovala kao samostalna federalna upravna organizacija te je često bila bez nadzora, bilo opterećeno nizom problema u poslovanju, održavanju robnih rezervi, finansijskoj stabilnosti i likvidnosti.

– Zbog brojnih problema dovedeno je u pitanje ispunjavanje osnovne svrhe federalnih robnih rezervi, a to je osiguranje potreba stanovništva i privrede u doba vanrednih situacija, ratnog stanja ili neposredne ugroženosti, kao i intervencija na tržištu u slučaju većih poremećaja – navodi se kao jedan od razloga za donošenje novog zakona.

U materijalu do kojeg je došao “Avaz” kao ilustracija naveden je frapantan podatak prema kojem se, zbog neodgovarajuće kontrole roba u robnim rezervama, vodi više sudskih postupaka protiv skladištara koji su otuđili robe u vrijednosti od čak 13.518.972 KM! Neefikasnim poslovanjem Direkcije u proteklom periodu, navodi se, budžet FBiH oštećen je za još neutvrđeni iznos.

Nedopustiva praksa

– Direkcija je do sada skladištila robu u 15-ak skladišta. Interesantno je da je u svakom od tih skladišta roba nestajala! Nafta, pšenica, konzerve… Sve je nestajalo! Neke firme koje su tužene za malverzacije su već ugašene. Takva praksa je nedopustiva. Morali smo presjeći – rekao je za “Avaz” član Radne grupe i savjetnik federalnog premijera Suvad Osmanagić dodajući da su se mnoge stvari dešavale za vrijeme prethodne Vlade FBiH.

Prema utvrđenom Nacrtu zakona, skupštinu novog javnog preduzeća će vršiti Vlada FBiH, a sam nadzor nad njegovim radom Ministarstvo trgovine FBiH. Sredstva za finansiranje robnih rezervi i dalje će se osiguravati iz budžeta, ali i iz poslovanja robnim rezervama te kreditnim sredstvima.

U obrazloženju se, također, navodi da će se transformacijom Direkcije robnih rezervi u javno preduzeće povećati odgovornost i poboljšati rad i efikasnost procesa upravljanja robom. Za razliku do dosadašnjeg načina poslovanja, novim zakonskim rješenjem predviđeno je da se dio robnih rezervi ne stvara u robi, već da se za potrebe njihove nabavke ona u slučaju potrebe može u kratkom roku kupiti od proizvođača.

Osmanagić: Morali smo presjeći

– Našli smo rješenje prema kojem se roba više neće moći otuđivati te koje uvodi red u ovu oblast, a robne rezerve služe svojoj svrsi – zaključio je Osmanagić.

Kasarna Matrez u Visokom novo skladište?

Novo zakonsko rješenje stat će ukraj i ogromnim iznosima kojima je plaćana kirija za skladišne prostora. Radna grupa je, naime, predložila da se prostor u kasarni Matrez u Visokom, uz određene rekonstrukcije, iskoristi za skladište robnih rezervi.

Obrazloženo je, naime, da je odlukom države Direkcija dobila pravo izuzimanja od privremene zabrane raspolaganja državnom imovinom ovog objekta.

Protiv koga su pokrenuti postupci zbog nestanka robe

Federalna direkcija je zbog nestanka robe iz skladišta tužila ukupno devet preduzeća:

  • Agrokomerc Velika Kladuša – 1.880.467 KM
  • “Kuna” Livno – 215.179 KM
  • “Farmko” Široki Brijeg – 1.031.153 KM
  • “Uljara konzum” Bihać – 338.408 KM
  • “Zlatna dolina” Stolac – 981.179 KM
  • “Zovko oil” Žepče – 8.107.990 KM
  • “Žitopromet” Mostar – 834.194 KM
  • “Žitoprerada” Bihać – 67.027 KM
  • “BAZ Velmo Company” – 63.375 KM