Novi vlasnik preuzeo Zvečevo, poznato koliko ga je platio

0

Konditorska industrija Zvečevo izvijestila je u srijedu da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 dionica, te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.

Kako stoji u izvještaju objavljenom na Zagrebačkoj berzi, Alvir je prodao dionice Zvečeva 22. aprila i to po cijeni od od 23,22 eura za dionicu, odnosno za ukupno 6,68 miliona eura.

Podsjetimo, još 26. marta firma Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je sklopila ugovor  o kupovini dionica od Zdravka Alvira.

Time je za Flexway Adriatic, koji drži nešto više od 69 posto temeljnog kapitala Zvečeva, nastala zakonska obaveza za ponudom za preuzimanje preostalih dionica Zvečeva, prenio je Poslovni.hr.

Pojedini mediji izvijestili su da je vlasnik ‘Flexwayja’ Rus Denis Štengelov, koji vlasnički kontrolira i „KDV“, veliku rusku prehrambenu kompaniju, koja se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac ‘Yarche!’ u Rusiji.

Glavna djelatnost Flexway Adriatica, koji je kao društvo posebne namjene osnovan u decembru 2023., trgovina je slasticama i čokoladom.

Ponuditelj se obvezao da će objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica Zvečeva u zakonskom roku, po dobivenom odobrenju Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga.