Ugašen proizvodni pogon bh. giganta nakon 130 godina rada

0

Ovoj je zasigurno tužna vijest za sve stanovnike Zenice

Pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je danas nakon 130 godina rada.

Proizvodnja čelika, odnosno rad Mittala, neće doći u pitanje jer će se sada koks kupovati.

Gašenje Koksare najavljeno je martu, nakon što je kompanija saopštila da je prošle godine ostvarila gubitak od 159 miliona KM u prošloj godini.

Nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije fabrike u Zenici bit će svedene na najniži nivo od početka njenog rada prije 132 godine.

U martu je kompanija saopštila da pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju.

Između ostalog, tada su najavili da će obustaviti proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu.

– Radimo plan gdje ćemo rasporediti naše zaposlenike sa Koksare koji su jako dobri radnici i bili su s nama jako dugi period. Zaposlenike koji su bili dugi niz godina s nama ne bismo željeli da izgubimo. Prerasporedit ćemo ih u naše druge radne jedinice – najavio je tada direktor Nikhil Mehta.

Istakao je da će pokušati zadržati što više radnika u Zenici, dok će višak radnika pokušati zbrinuti u svom pogonu u Njemačkoj ili nekim drugim evropskim zemljama. Planirano je da na taj način zbrinu oko 15 posto radnika iz tog departmenta. Koksara zapošljava ukupno 200 radnika.

Zenički Mittal upošljava oko 2.200 radnika. Ukupno oko 3.000 radnika zaposleno je u Mittalu u Zenici i Prijedoru, ali postoji još čitav lanac preduzeća i kompanija s kojima sarađuju.