Ukida se roming između Srbije i Grčke

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je danas u izjavi za Tanjug da Srbija i Grčka sljedeće sedmice potpisuju sporazum o ukidanju naplate rominga.

Ona se u Atini sastala sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

Ana Brnabić je grčkoj predsjednici zahvalila na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na EU putu, na zagovaranju proširenja i istakla da ta podrška Grčke mnogo znači Srbiji, jer su evropske integracije važan preduslov dugoročne stabilnosti.

Predsjednica Grčke je najavila da je Grčka zainteresovana za razvoj strateških odnosa sa Srbijom u svim sektorima.

“Od suštinskog je značaja perspektiva daljeg širenja EU na Zapadni Balkan. Od Samita u Solunu 2003.godine to je strateški cilj Grčke. To je jedini put za bezbjednost, stabilnost i razvoj regiona. Grčka podržava evropsku perspektivu Srbije i pomoći će u svemu što može”, rekla je Katerina Sakelaropulu.

Kada je riječ o ekonomiji, podsjetila je na brzu prugu od Pireja do Budimpešte, koja se gradi.

Srbija, naglasila je Brnabić, već radi na dionici Beograd-Budimpešta, i do kraja godine završiće radove na trasi Beograd-Novi Sad, dok će u septembru početi radovi na modernizaciji pruge od Novog Sada do mađarske granice.

Prenijela je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio iz Brisela odličan sporazum sa EU, koja će finansirati grantom 30 posto ukupnih troškova za izgradnju pruge od Beograda do Niša, te ostaje zatim da se gradi brza pruga do granice sa Sjevernom Makedonijom.

To je, kaže, veoma bitno, jer će Srbiju staviti na mapu važnih saobraćajnica Evrope.

Dalji projekat vezan za Grčku je, istakla je, terminal za gas Aleksandropulos.

“Grčka je uradila svoj dio, a u septembru se mi povezujemo sa Bugarskom. To je bitan prijekat za Srbiju, ali i cijeli region zbog diverzifikacije izvora gasa”, zaključila je Brnabić, prenijela je agencija Tanjug.