U Tuzli hapšenja zbog zloupotrebe položaja

0

U akciji SIPA-e jutros je u Tuzli uhapšen zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić, a očekuje se hapšenje i drugih osoba.

Pretresi se vrše na još šest lokacija u Tuzli, Gračanici i Banovićima a u predmetu se nalazi ukupno šest osoba koje se sumnjiče za činjenje krivičnih djela i zloupotrebu položaja a sve u vezi s radnjama u Rudniku soli Tuzla dd.

Prema nezvaničnim informacijama, osim Bijedića istragom su obuhvaćeni i bivši i aktuelni zaposlenici Rudnika soli Tuzla kao i privatni poduzetnici.

Osumnjičeni su povezani sa sklapanjem štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla a jedan od ugovora koji je pod lupom istražitelja je i onaj koji je potpisan 12. februara ove godine.

Podsjetimo, u Rudniku soli Tuzla prije nekoliko dana potpisan je Ugovor za bušenje i opremanje usmjerenih istražno – eksploatacionih bušotina vrijedan 5,5 miliona maraka.

Kako je tada saopćeno posao je dodijeljen firmi MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica a naglašeno je kako je to prvi put da je ovako vrijedan posao u Rudniku soli dd. Tuzla dobila domaća kompanija.

Nezvanično se saznaje da su istragom obuhvaćeni i suvlasnik te firme Atif Mujkić i prokurist Dženan Mujkić.

D.H.