U malom bh. mjestu više od 100 radnika ostalo bez posla

0

Nakon trideset godina uspješnog poslovanja, firma “Pileprom” u Srpcu stavljena je pod katanac, a 40 radnika dobilo je otkaz.

Vlasnik ovog preduzeća, koje se bavi tovom, klanjem i preradom pilećeg mesa, Sreten Aničić kaže da je ovu odluku donio teška srca, ali da je bio primoran na to kako zbog pogoršanih uslova privređivanja ne bi gomilovao gubitke.

U posljednje vrijeme došlo je do enormnih troškova poslovanja zbog povećanih cijena reprodukcionog materijala, velikih poreskih obaveza i raznih društvenih obava s jedne strane, i nelojalne konkurencije na tržištu, zbog čega umjesto kupcima pilići odlaze u hladnjače.

– Posljedice teškog privređivanja, pored firme i radnika, osjećaju i brojni kooperanti, seoska domaćinstva koja su godinama živjeli od te saradnje – kaže zabrinuti Aničić.

Aničić je o svemu obavijestio nadležne organe, od kojih je zatražio pomoć kako bi prevazišao nastale problem.

Da će na udar doći realni sektor zbog ekonomske krize, nagovijestila je firma “Plasteks” iz Srpca, koja je nekada 50 zaposlenih smanjila na trenutno samo tri radnika.

Nezvanično saznajemo da je zbog problema u poslovanju još jedna srbačka firma četrdeset radnika poslala na kolektivni odmor, koji će se iskoristiti  za remont mašina i konsolidaciju poslovanja za nastavak proiztvodnje.

U još jednom drvo prerađivačkom preduzeću u Srpcu razmišljaju da, takođe, zaustave jednu liniju i tridesetak radnika pošalje kući.

Umjesto otvaranja novih firmi i povećanja zaposlenosti, što se nije dogodilo u poslednjih šest godina, u Srpcu je izražen trend otpuštanja  radnika, koji, nažalost nikog u ovoj lokalnoj zajednici ne zabrinjava, tvrde ovdašnji privrednici.

I najavljene olakšice zbog korone i rata u Ukrajini, sa republičkog nivoa zaobišle su privredu ove opštine, javlja BN TV.