U Kneževu se griju i prave struju od otpada

0

Prva elektrana na biomasu – drvni otpad u BiH počela je sa radom u Kneževu, a vrijednost ove investicije premašila je deset miliona maraka. Objekat je izgrađen u okviru kompleksa drvne industrije “Nomar” iz Kneževa, koja posluje u sastavu kotorvaroške grupacije “Fagus”.

To je prvi objekat namijenjen za proizvodnju električne i toplotne energije pomoću ove vrste obnovljivog energenta u BiH.

Vlasnik kompanije “Fagus” Miroslav Malijević istakao je za “Glas Srpske” da novoizgrađeni industrijski kompleks, osim elektrane na biomasu kapaciteta pet megavata toplotne energije i jednog megavata električne energije, čini i kompletno proizvodno postrojenje za proizvodnju peleta kapaciteta 45.000 tona godišnje, najvišeg kvaliteta.

– Proizvodićemo toplotnu i električnu energiju istovremeno od materijala koji se u drvnoj industriji smatra otpadom, a riječ je o kori drveta koja se inače skida kako bismo imali nesmetan tehnološki proces obrade drveta. Pored kore drveta, koristimo i sječku od ogrevnog i celuloznog drveta. Time ćemo riješiti problem odlaganja otpada i proizvesti toplotnu energiju koja će nam poslužiti za proizvodnju peleta. Električnu energiju koju proizvedemo isporučivaćemo  ʺElektroprivredi RSʺ – rekao je Malijević i naglasio da pet megavata toplotne energije troše za proizvodnju peleta.

Naglasio je da su ovom investicijom stvoreni uslovi za dodatno zapošljavanje radnika iz Kneževa i okoline.

– S druge strane, stvaramo ekološki zdravu i čistu energiju iz obnovljivih izvora. Za rad u elektrani potrebni su nam mlađi ljudi koji se razumiju u savremenu tehnologiju, a povećanjem obima posla sigurno će biti otvoreno još radnih mjesta. Budući da se radi o novim tehnologijama, za radnike smo u sklopu firme organizovali obuku – naglasio je Malijević.

Dodao je da su u realizaciji ovog projekta imali veliku podršku i razumijevanje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i opštine Kneževo, te zahvalio preduzećima “Elektrokrajina” i “Elektroprivreda RS”.

Načelnik Kneževa Goran Borojević kaže za “Glas Srpske” da ova lokalna zajednica polako od izrazito nerazvijene korača ka društvu poželjnih opština za nova ulaganja.

– Mnogo nam znači to što je prva elektrana na biomasu u RS i BiH otvorena baš u Kneževu. To je nova razvojna šansa za opštinu, nova radna mjesta i svakako ćemo izaći u susret investitoru za sve što je u našoj nadležnosti – rekao je Borojević.

Ugovor sa “Šumama RS”

Miroslav Malijević ističe da trenutno otpad za sagorijevanje u elektrani obezbjeđuju iz vlastitih pogona u Kneževu i Kotor Varošu.

– Očekujemo uskoro i ugovor sa preduzećem “Šume Republike Srpske” o isporuci niže vrijednih sortimenata – istakao je Malijević.

Izvor: Glas Srpske