U BiH će proizvoditi postrojenja za recikliranje plastike za svjetsko tržište

0

Ova investicija ne samo da će donijeti nova radna mjesta, već će pomoći u rješavanju globalnih ekoloških izazova 

U Žepču ove sedmice održan sastanak rukovodstva firme Eagle Technology, vezan za  proširenje kapaciteta proizvodnje u ovoj općini.

Norveška firma Eagle Technology proizvodni pogon ima u industrijskoj zoni Polja u Žepču. Poznata je po svome revolucionarnom projektu i patentu u naftno-plinskom sektoru čija se proizvodnja vrši u industrijskoj zoni Polja na 2.400 kvadratnih metara.

Direktor firme Eagle Technology u Žepču Ivo Klarić je i službeno najavio proširenje proizvodnih kapaciteta ove tvornice u Žepačkim poljima.

Sastanku su prisustvovali ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen, predsjednik Uprave i vlasnike matične norveške kompanije Eagle Technology Pal Myklebust i Roy Moberg, predstavnici investitora azijskih zemalja Kaltimex Group iz Singapura, stručni inženjeri iz Indonezije i Bangladeša, te načelnik Mato Zovko.

Eagle Technology je otkrio svoju ambicioznu strategiju proširenja proizvodnje iz naftno-plinske industrije u zelenu revoluciju – proizvodnje postrojenja za recikliranje plastike!

Eagle Technology je već duže vrijeme poznat kao lider u istraživanju i razvoju naprednih tehnologija u naftnom sektoru, ali i istraživanjima vezanim za proizvodnju postrojenja i uređaja za „Zelenu industriju“. 

Odluka da se usmjere prema zelenoj industriji i recikliranju plastike predstavlja veliki korak prema očuvanju okoliša i planetarnoj održivosti, a proizvodnja postrojenja koja će se izvoziti na evropsko i azijsko tržište će biti smještena u Žepču.

U Žepču smo počeli raditi kao inženjerski ured s 4 zaposlenika. Godine 2019. je završena tvornica koja je započela raditi s 30 radnika. Danas imamo 115 zaposlenih, a planiranim proširenjem u narednim mjesecima ćemo uposliti još 30 radnika – naveo je direktor firme Ivo Klarić.

Firma Eagle Technology je u sklopu postojeće tvornice, dogradila novi proizvodni dio kako bi se omogućio proizvodni prostor za postrojenje za recikliranje plastike. Nakon sastanka, sudionici su uz inženjere obišli postrojenje za preradu plastike, gdje je demonstriran cjelokupan rad uređaja.

– Ovaj ambiciozni projekt, ne samo da će stvoriti nova radna mjesta u Žepču, već će pridonijeti smanjenju globalnog onečišćenja plastikom i smanjenju emisija stakleničkih plinova, što je veliki doprinos budućnosti i budućim naraštajima – poručio je općinski načelnik Mato Zovko.

Ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen, pohvalio je poduzetnost ove firme, te naveo da u ovako složenoj političkoj situaciji kakva je u Bosni i Hercegovini, Općina Žepče daje primjer kako se radom, posvećenošću i stručnošću doprinosi razvoju, te je izrazio uvjerenje da će ovaj projekt postaviti nove standarde u industrijskoj proizvodnji.

Predstavnici Kaltimex Group iz Singapura, J Ralhan i KK Ralhan partneri u ovom projektu, istaknuli su zadovoljstvo stručnošću i posvećenosti tima Eagle Technology te su uvjereni da će proširenjem izvoza postrojenja za recikliranje plastike na azijsko tržište, zajednički doprinijeti globalnom napretku u zelenoj tehnologiji.

Eagle Technology ne samo da će donijeti nova radna mjesta i prosperitet Žepču, već će igrati ulogu u rješavanju globalnih ekoloških izazova na svjetskom tržištu.

Odluka da se uz postrojenja za naftni sektor krene u proizvodnju koja doprinosi „zelenijoj budućnosti“ svakako je razlog za slavlje i nadu u bolje sutra.

– Dok se svijet suočava s izazovima klimatskih promjena izazvanih brojnim onečišćenjima, ovaj potez čini se kao svijetla zvijezda koja obećava bolju budućnost za nove naraštaje – poručili su iz Eaglea.