Turski izvoz automobila ruši rekorde

0

Lokomotiva turskog izvoza, automobilska industrija uživala je u svom najboljem januaru ikada jer je uspjela u inostranstvu prodati robu u vrijednosti većoj od 2,4 milijarde dolara, pokazuju podaci Udruženja automobilskih izvoznika Uludağ (OİB) koje prenosi turski Daily Sabah.

Zadržavši svoje vodstvo u izvozu 14 godina zaredom, industrija je uspjela povećati prodaju u inostranstvu za 3,2% prošlog mjeseca na 2,4 milijarde dolara, što je udio od 16,3% u ukupnom izvozu zemlje, prenosi BiznisInfo.

Izvoz privatnih automobila dao je najveći doprinos, povećavši se za 27% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Industrija je godinu započela blagim rastom prodaje u zemljama Evropske unije, dok je dvocifren rast zabilježen u prodaji u Francuskoj i Španiji.

Izvoz u Francusku veći je za 23% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosio je oko 276,84 miliona dolara, što ga čini drugim najvećim izvoznim tržištem za tursku automobilsku industriju.

Porastao izvoz u Egipat, Azerbejdžan, Hrvatsku…

Prodaja Španiji, koja je postala peto najveće tržište ovog sektora, porasla je za 29%, na iznos od 168,69 miliona dolara.

Između ostalog, izvoz u Egipat prošlog mjeseca skočio je za 115% na preko 48 miliona dolara, dok je izvoz u Azerbejdžan porastao za 119%, na 10,89 miliona dolara. Prodaja Iranu porasla je za 161%, na nešto više od 10 miliona, dok je izvoz u Hrvatsku porastao za 121%, na 11,5 miliona dolara.