Turska u maju počinje gradnju fabrike u kojoj će praviti svoj prvi automobil

0

Izgradnja fabrike za proizvodnju prvog turskog automobila trebala bi početi u maju, s kapacitetom da se u prosjeku napravi 175.000 ovih potpuno električnih vozila.

Gürcan Karakaş, predsjedavajući zajedničke kompanije (TOGG) koja vodi projekat prvog turskog automobila, napomenuo je da bi glavnina izgradnje fabrike trebala biti završena u roku od godinu dana, javio je turski Daily Sabah, prenosi BiznisInfo.

On je kazao da će do 2032. godine biti proizvedeno milion vozila te da će nova fabrika privući 22 milijarde TL investicija u narednih 15 godina.

TOGG, konzorcijum pet najvećih kompanija u zemlji, nedavno je predstavio prototipove prvog domaćeg automobila.

Postrojenje za proizvodnju vozila – smješteno u Gemliku u Bursi – bit će pametna fabrika, rekao je Karakaš, napominjući da se grupa konsultirala s kompanijama širom svijeta u vezi s njegovom proizvodnom linijom.

Cijena i ime još uvijek nepoznati

Karakaş je rekao da je kompanija dobila stručnu pomoć svjetski poznatih kompanija kako bi utvrdila moguće troškove svakog dijela vozila i pokušala skratiti proces proizvodnje.

Upitan o prodajnoj cijeni automobila, Karakaš je rekao da ne bi bilo korektno za takvu vrstu  najave u ovom trenutku, ni sa aspekta marketinga ni sa aspekta konkurencije.

Napomenuo je da grupa također radi na imenu branda koje će odgovarati svjetskom tržištu, a koji se planira otkriti krajem godine.