Trgovinska razmjena s Italijom bez prekida

0

Važan spoljnotrgovinski partner naše zemlje najteže pogođen koronavirusom od svih zemalja u Evropi

Vanjskotrgovinska razmjena s Italijom odvija se bez prekida i za sada, osim dužeg zadržavanja na granici sa Hrvatskom, nema značajnijih poteškoća u njenom funkcionisanju.

To nam je potvrdio Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske. Kako Blagojević kaže za BiznisInfo, Komora prati situaciju i ona se mijenja ako ne iz sata u sat, onda iz dana u dan. Prema trenutno dostupnim informacijama u ovom trenutku još nema značajnjih problema kada je u pitanju robna razmjena između italije i BiH, odnosno Republike Srske.

– Na osnovu informacija koje dobijamo od pojedinih privrednika koji izvoze u Italiju ili iz nje uvoze, za sada postoje određene sugestije vozačima da se ne zaustavljaju a ako se moraju zaustaviti, da ne prilaze drugim licima na manje od 2 metra. Ali to i dalje ni na koji način ne zaustavlja promet roba sa Iitalijom. Osim što su na hrvatskoj granici preko koje ide roba nešto duža zadržavanja zbog dodatnih kontrola što otežava prevoz i zbog čega će vjerovatno doći do pomjeranja nekih rokova, nema zaustavljanja trgovinske razmjene i nadamo se da do toga neće ni doći  – kaže Blagojevič koji podsjeća da je za Republiku Srpsku ova zemlja sa trgovinskom razmjenom u iznosu od 1,3 milijardi KM, drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner.

Ranije objavljeno: Šta izvozimo, a šta uvozimo iz Italije

Podsjetimo da je  prema podacima Vanjskotrgovinske komore, BiH u Italiju lani izvezla robe u vrijednosti od oko 1,3 milijarde KM.

Odgovorno izvještavanje

Ističući kako je nemoguće uticati na to kako će se ova situacija dalje razvijati niti koje će biti njene posljedice na privredu naše zemlje, Blagojević apeluje da se o problemima vezanim za privrednike izvještava samo na osnovu provjerenih informacija.

– Situaciju dodatno otežavaju različite neprovjerene informacije koje dolaze do javnosti. Plasiranje neprovjerenih informacija o privredi i uticaju koronavirusa nije dobro jer dodatno zabrinjava, uvodi dodatnu pometnju i generira nove nedoumice kada su u pitanju privrednici. Zato apelujem na sve da barataju isključivo provjerenim informacijama – kazao je Blagojević.