Šta izvozimo, a šta uvozimo iz Italije

0

Italijanska vlada je pozvala danas Evropsku uniju da usvoji paket mjera za suzbijanje uticaja epidemije korona virusa na ekonomiju tog bloka. Italija je pogođena krizom teže nego bilo koja druga evropska zemlja sa 7.375 slučajeva zaraze i 366 umrlih od korona virusa. Rim je u nedjelju praktično stavio u karantin cijeli svoj bogati region na sjeveru zemlje.

Premijer Đuzepe Konte je najavio danas da će vlada dodatno povećati potrošnju na, kako je rekao, “masovnu šok-terapiju” kako bi kompenzovala ekonomske posljedice epidemije.

U odvojenom saopštenju, Ministarstvo ekonomije je navelo da “vlada neće štediti napore” da obezbijedi donošenje paketa mjera podrške privredi na nivou EU, u koordinaciji sa cjelokupnom međunarodnom zajednicom.

Već smo pisali da je Italija jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH, zbog čega će naša zemlja biti žestoko pogođena dešavanjima u toj zemlji, a neke naše fabrike već su obustavile proizvodnju zbog pada narudžbi.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, BiH je u Italiju lani izvezla robe u vrijednosti od oko 1,3 milijarde KM, piše BiznisInfo.  Najviše se izvozilo obuće, kamašni i sličnih proizvoda i dijelova u vrijednosti od 342 miliona KM. Dakle, taj sektor je ubjedljivo najviše izložen dešavanjima u Italiji i mogao bi pretrpjeti velike posljedice.

Slijede drvo i proizvodi od drveta u vrijednosti od 121 milion KM, te proizvodi od gvožđa i čelika čiji je izvoz u Italiju lani bio vrijedan 113 miliona KM. Pogledajte top 10 izvoznih proizvoda iz BiH u Italiju tokom 2019. godine:

Iz Italije smo najviše uvozili kotlove, mašine, mehaničke uređaje, nuklearne reaktore… u vrijednosti od 194 miliona KM.

Slijede gvožđe i čelik sa 174 miliona maraka, te plastične mase i proizvodi od njih u vrijednosti od 126 miliona maraka. Pogledajte i ostale proizvode na vrhu liste robe koju uvozimo iz Italije: