Trebinje: Prvi korak ka izgradnji solarne elektrane vrijedne 150 miliona eura

0

Skupština Grada Trebinja donijela je na današnoj sjednici odluku kojom se na javnu licitaciju za zakup zemljišta na Zupcima daje 195 hektara zemljišta na kojem će, prema najavama, biti izgrađena solarna elektrana instalisane snage 100 megavata.

Kako prenose lokalni mediji, ova odluka trebala je biti donesena još prije mjesec dana ali do toga nije došlo jer se pojedini odbornici skupštinske većine nisu pojavili na zasjedanju zbog čega je realizacija ovog važnog projekta usporena.

Podsjetimo, direktor Elektroprivreda Republike Srpske Luka Petrović najavio je da će ovo preduzeće na Zupcima graditi solarnu elektranu čija će instalisana snaga biti 100 megavata.

Petrović je kazao da je vrijednost ovog projekta 150 miliona eura a da je u nedavnim razgovorima sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj potvrđeno da je ova institucija spremna da ga finansira i to po povoljnim uslovima.

Idejno rješenje za solarnu elektranu već je napravljeno, a tokom godine biće napravljen projektni zadatak za izradu glavnog projekta i raspisan tender za izgradnju.

Trebinje je izabrano za gradnju elektrane zbog velikog broja sunčanih sati.