Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Gdje će vlasnik Sunnylanda uložiti 50 miliona KM, koliko novca će biti investirano u čapljinsku Lastu, ko u BiH dovodi radnike iz Bangladeša, koji su najbolji restorani u Sarajevu, koji bh. grad bi mogao dobiti viseći tramvaj…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Dva bh. grada u utrci za investiciju od 40 miliona eura

Privrednik iz Poljske Bogdan Damagala boravio je nedavno u drugoj posjeti Derventi i tom prilikom razgovarao je o mogućnostima privredne saradnje. Damagala je vlasnik preduzeća „Djchem Chemicals”, koje se bavi i proizvodnjom komponenti za automobilske gume, a u BiH bi navodno investirao 40 miliona eura. Osim Dervente, u igri za ovu investiciju, prema lokalnim medijima, je i Brčko.

  1. Tuzla bi mogla dobiti viseći tramvaj

Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je program kapitalnih investicija Grada Tuzle za period 2019-2023. godine. Prema izjavama pojedinih gradskih vijećnika, jedan od projekata u ovom dokumentu je i izgradnja visećeg tramvaja iznad rijeke Jale. Ovaj projekt gradio bi se po principu javno-privatnog partnerstva, a njegova procijenjena vrijednost je 150 miliona KM.

  1. Firma Hasić-Drvo Gradačac širi kapacitete

Tvornica igračaka od dreveta Hasić-Drvo d.o.o. Gradačac zapošljava preko 140 radnika i svoje proizvode plasira na tržište  Evropske unije. Kompanija namjerava proširiti kapacitete i zaposliti još 50-tak novih radnika.

  1. Tehnički remont Bratunac otvorio novi pogon

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor kompanije Tenički remont Bratunac Slavenko Ristić otvorili su novi proizvodni pogon u ovoj firmi, u kome je zaposlenje dobilo 26 radnica. Novi proizvodni pogon je kompleks od tri objekta smještena na 3.000 metara kvadratnih u krugu kompanije u Bratuncu i za njegovo opremanje uloženo je više od milion maraka.

Jedan objekat namijenjen je za proizvodnju i montažu eksplozivnih materija u koji je postavljena linija za montažu minobacačkih, artiljerijskih i raketnih upaljača, kao i njihovih sklopova i podsklopova. U drugom objektu je skladište eksplozivnih materija, a treći je namijenjen za skladištenje gotovih proizvoda.

  1. Krenula izgradnja tunela Ivan

Nakon što je potpisan ugovor o gradnji tunela Ivan na Koridoru 5C, prve mašine izašle su na teren.  Kako je naglasio Adnan Terzić, direktor “Autocesta FBiH”, ovo je veliki korak.

  1. Bh. firma morala zaposliti radnike iz Bangladeša

Bosna i Hercegovina je suočena sa sve većim odlivom radne snage u zemlje zapadne Evrope, no, s druge strane, ima i onih koji iz stranih zemalja dolaze u BiH na rad. Takav primjer zabilježen je u Višegradu na jednom gradilištu, gdje je zaposleno deset radnika iz Bangladeša. Građevinska firma iz Zvornika, koja radi na izgradnji stambene zgrade u Višegradu zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, zapošljava radnike iz drugih krajeva BiH, a odnedavno rade i majstori iz Bangladeša.

  1. Vlasnik Sunnylanda ulaže 50 miliona KM u Sokolac?

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je sa šeikom Mohammed bin Saqr al Qasimijem, vlasnikom firme “Emirates” i zabavnog parka “Sunnyland” kod Sarajeva, o mogućem ulaganju njegove kompanije od 50 miliona KM u tržni centar na Sokocu i prateće sadržaje. Bjelica je rekao da je investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazio želju da uz veliki tržni centar na periferiji Sokoca izgradi i niz pratećih objekata, čime će biti obogaćena turistička ponuda ove opštine.

  1. Koji su najbolji restorani u Sarajevu

Koji su najbolji restorani u Sarajevu!? Od ukupno 386 restorana sa liste Trip Advisora, izdvojili smo prvih deset uz neke od komentara koje su posjetioci ostavili nakon što su u njima jeli. Prvi na listi je restoran Bon Appetit, pogledajte zašto i o kojim je još restoranima riječ.

  1. U Gračanici još jedan proizvodni pogon

U Gračanici je upriličeno svečano otvaranje kompanije Plarola doo, koju su osnovale dvije porodične kompanije, holandska firma Jarola Internacional i gračanički Plamingo. Svečanosti otvaranja prisustvovali su predstavnici holandske Jarole, Plaminga, gradonačelnik grada Gračanica i brojni gračanički privrednici. Osim proizvodnje, koja ide direktno na evropsko tržište, kompanija Plarola će se baviti i trgovinom proizvoda za industrijsku namjenu, visoko kvalitetnih alata, elektro-motorne opreme i dr.

  1. Ćorluka u Lastu ulaže čak 20 miliona KM

Petar Ćorluka, direktor i vlasnik firme Violeta najavio je da će u obnovu čapljinske tvornice keksa i vafla Lasta uložiti 20 miliona KM. Ćorluka je potvrdio da je završen proces preuzimanja Laste, te da za obnovu i osposobljavanje proizvodnje po standardima koje zahtjeva Evropska unija planira uložiti 20.000.000 KM.