Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija će graditi tunel Ivan vrijedan 100 miliona KM, ko ulaže 15 miliona KM u bijeljinski Žitopromet, ko će graditi hotel, tržni centar i poslovni kompleks u Sarajevu, koliko iznose turske investicije u BiH…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Osigurano 600 miliona eura za dionicu prema Mostaru

Državna kompanija „Autoceste FBiH“ osigurala je 600 miliona eura za gradnju autoputa od Ovčara, preko Konjica, do Mostara, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj dužine 12 kilometara. Ovu informaciju potvrdio je Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“. Izgradnja ovog tunela najskuplji je infrastrukturni projekt u BiH.

  1. U Bijeljini napravljena maketa Airbusa vrijedna pola miliona eura

Kompanija “Elvaco MetPro” iz Bijeljine uspješno je završila proizvodnju makete aviona “Airbus 350” u prirodnoj veličini i isporučila je na njemačko tržište. Urađeni posao vrijedan je oko pola miliona eura. Maketa aviona u prirodnoj veličini će služiti za obuku vatrogasaca, simulacije požara i slično.

  1. Gradi se još jedan objekat na Jahorini

Na Jahorini su počeli pripremni radovi za izgradnju još jednog objekta. Riječ je o objektu Jahorinska vila, kompleksu luksuznih apartmana smještenih u samo srcu ove planine. Vila obuhvata 35 luksuzno opremljenih apartmana, parking, skijašnicu, Wellness i Spa centar itd.

  1. Jablanica pravi poslovnu halu od milion KM za nove investitore

Preduzeće „Babić“ d.o.o. Jablanica gradit će poslovnu halu u poslovnoj zoni “Unis-Gornja kolonija“ u Jablanici, a investicija je vrijedna više od milion KM. Ovo je najveća i najvažnija investicija u spomenutoj poslovnoj zoni, a preduzeće Babić bilo je najpovoljnijih ponuđač u postupku javne nabavke. Ova hala bit će ponuđena investitorima koji budu željeli tu pokrenuti proizvodnju.

  1. “Pavgord” iz Foče oživljava semberskog giganta

Kompanija “Pavgord” iz Foče krenula je u masovan otkup potraživanja svih povjerilaca nekadašnjeg semberskog mlinskog giganta “Žitopromet” kako bi kasnije, u stečajnom postupku, mogla da uradi kvalitetan plan reorganizacije kompanije. Investitor ima namjeru da odmah po klasičnom otvaranju stečaja uputi ponudu za zakup nekretnina da bi pokrenuo proizvodnju. “Pavgord” u “Žitopromet” planira uložiti ukupno 15 miliona KM.

  1. Nastavljeno preuzimanje konjičkog Igmana

Investitor koji se krije iza skrbničkog računa u Raffeisen bank povećao je svoj udio u vodećoj domaćoj kompaniji iz oblasti vojne industrije – Igman Konjic – na 29 posto. Iza ovog računa prema svemu sudeći stoji Muharem Ahmetlić, član porodice Ahmetlić koja upravlja Hifa grupacijom.

  1. Četiri kompanije grade objekte u Poslovnoj zoni Vranješ

U Poslovnoj zoni Vranješ u Istočnom Sarajevu trenutno četiri kompanije grade svoje poslovne objekte. Kako je za naš portal rekao načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić radovi će biti gotovi do proljeća 2020. godine a očekuje se da će se u novim objektima naći mjesto za 30-40 novih radnika.

  1. Drastičan pad turskih investicija u BiH

Bosna i Hercegovina ima dobre političke odnose s Turskom, ali je ekonomska saradnja na sve nižem nivou. Naime, dok Turska sve snažnije investira u zemlje regiona, investicije iz Turske u BiH u posljednje 2,5 godine iznosile su ukupno svega 11 miliona KM.

  1. Gradit će se tunel Ivan, posao domaćoj kompaniji

Uprava „Autocesta Federacije BiH“ odlučila je da će domaća građevinska kompanija „Euro-Asfalt“ graditi tunel Ivan, ukupne dužine 1,7 kilometara. Sarajevska kompanija poslala je najpovoljniju ponudu za izgradnju ove dionice, u okviru javnog tendera. Ugovor bi trebao biti potpisan već naredne sedmice, a njegova vrijednost je 50 miliona eura (100 miliona KM). Tunel Ivan pripada dionici između Tarčina i Konjica i bit će pozicioniran ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnoj cesti M-17.

  1. Prodat Dom penzionera za 10 miliona KM, gradit će se poslovni kompleks

Nakon što je na aukciji ove sedmice ruinirani objekat nekadašnjeg Doma penzionera prodat “Capital Holdingu” za 10,3 miliona KM, generalni direktor Amjad Alrez otkrio je za BiznisInfo planove ove kompanije.

– Objekat će biti srušen a na njegovom mjestu gradićemo veliki tržni centar, hotel i poslovnu zgradu – kazao je Alrez za naš portal.

Podsjetimo, Capital Holding kupio je zgradu Doma penzionera za 10,3 miliona KM.