U Bijeljini napravljena maketa Airbusa vrijedna pola miliona eura

0

Kompanija “Elvaco MetPro” iz Bijeljine uspješno je završila proizvodnju makete aviona “Airbus 350” u prirodnoj veličini i isporučila je na njemačko tržište, rekao je danas Srni generalni menadžer kompanije Zoran Ristić.

Posao u Bijeljini završen je krajem septembra, a zatim su komponenete ovog aviona transportovane u Njemačku gdje je u halama partnerske kompanije ponovo sklopljena i ofarbana.

Maketa će služiti za obuku vatrogasaca, simulacije požara i slično

“Nakon toga konstrukcija je opet djelimično rasklopljena i na putu je ka krajnjem korisniku”, rekao je Ristić i istakao da je “Elvaco MetPro” ispoštovao sve rokove.

On je zadovoljan urađenim poslom vrijednim oko pola miliona eura.

“Airbuss 350” jedan je od najvećih aviona na svijetu, dug oko 40 metara, presjek trupa je oko šest metara, a raspon krila oko 50 metara.

Bijeljinski “Elvaco MetPro” proizveo je čeličnu maketu ovog aviona u prirodnoj veličini, koja će služiti za obuku vatrogasaca, simulacije požara i slično.

Rade i za DHL

Kompanija “Elvaco MetPro” trenutno proizvodi i modularne kontejnere za njemačkog kupca. To su višenamjenski kontejneri koji se mogu koristiti kao sanitarne jedinice, kao stambene jedinice i slično. Za ovu godinu planirano je da se napravi 200 takvih kontejnera, a ukupna vrijednost posla je oko 700.000 eura.

Prema Ristićevim riječima, do kraja godine očekuje da će biti završen i proces sertifikacije za ranije dogovoreni i potpisani posao proizvodnje kontejnera za transport robe, čiji će krajnji korisnik biti njemački DHL. (Srna)