Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je povećao vlasnički udio u Centrotransu, koja bh. kompanija kreće s izvozom čokolada na arapsko tržište, gdje se u BiH prave kuće za tursko ljetovalište, koji novi hotel je otvoren u Sarajevu, koji domaći poduzetnik je preživio tri logora a danas ulaže milione KM u razvoj biznisa…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Njemački investitor traži lokaciju za poslovanje u BiH

Njemačka kompanija traži pogodnu lokaciju za investiranje i najam poslovnog prostora u BiH, objavljeno je iz Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH. Osnovna djelatnost kompanije je tekstilna industrija, odnosno proizvodnja ostale odjeće i pribora za odjeću. Veličina potrebnog poslovnog prostora koji bi investitor unajmio iznosi 200 metara kvadratnih a uz mogućnost proširenja.

  1. Energoinvest snažno povećao prihode

Kompanija Energoinvest snažno je povećala prihode u prvoj polovini ove godine. Poslovni prihodi narasli su na 74 miliona KM sa 49 miliona iz prve polovine prošle godine. No, rasli su i poslovni rashodi sa 54,4 miliona na 76,2 miliona KM. Kompanija je poslovala s gubitkom od 2,7 miliona KM, što je znatno manje u odnosu na 6,7 miliona iz istog perioda lani.

  1. Ecocomfort radi za Dansku, Njemačku, Italiju…

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić posjetio je kompaniju “Ecocomfort” Zenica, gdje je sa vlasnikom Fikretom Ramovićem razgovarao o poziciji na međunarodnom tržištu ove kompanije koja je 100% izvozno orijentisana. Eccomfort se bavi proizvodnjom tekstilnih odjevnih predmeta i ima izuzetno veliki trend rasta, te ambiciozne planove za budućnost. Svoje proizvode trenutno plasira na tržišta Danske, Njemačke, Italije, Slovenije i Turske zadovoljavajući stroge standarde navedenih zemalja i EU. 

  1. Sejari povećao udio u Centrotransu

Kompanija Sejari preuzet će još 15 posto dionica firme Centrotrans-Eurolines, čime će njen udio porasti na skoro 63 posto dionica. Ovo je rezultat okončane ponude koju je Sejari, kao najveći dioničar, uputio svim ostalim suvlasnicima Centrotransa.

  1. Fabrika u kojoj dvjesto ljudi radi kao jedan

Firma kćerka kompanije Ivančica Ivanec d.d. iz Hrvatske, najpoznatije po proizvodnji dječijih cipelica pod brendom Froddo, u Kozarcu kod Prijedora uspješno posluje već dvanaest godina. U kozaračkoj Novoj Ivančici zaposleno je oko 195 radnika od kojih većina radi u proizvodnji na izradi gornjih dijelova dječije obuće Froddo. Zbog povećanja volumena proizvodnje povećavaju i proizvodni kapacitet. Ove godine instalirana je nova proizvodna linija koja će zapošljavati 50 radnika.

  1. Hamdo Group uveo drugu smjenu: Prave kuće za tursko ljetovalište

Firma “Hamdo Group” na Sokocu u septembru će završiti i otpremiti još tri drvene kuće za kupca u Turskoj, prema izvoznom programu započetom u januaru. Izvršni direktor za proizvodnju Petko Vukojičić kaže da su u ovoj fabrici, u dijelu zakupljenog prerađivačkog kruga “Nove Romanije” ubrzali proizvodnju i nedavno uveli drugu smjenu na izgradnji drvenih kuća za ljetovalište Terme u Turskoj, te da je u prvoj fazi dogovorena isporuka 36 kuća.

  1. Otvoren hotel Rotana u Sarajevu

Hotel Bosmal Arjaan by Rotana u Sarajevu zvanično je otvorio svoja vrata, objavljeno je na Facebook stranici hotela. Hotel raspolaže sa 132 potpuno opremljena dvosobna i trosobna hotelska apartmana, stoji na njihovoj internet stranici.

  1. Mak Zara dogovorila svoj prvi izvoz

Mak Zara, domaći proizvođač premium brendova pralina i čokolada, ovih dana realizira svoj prvi plasman na jedno inozemno tržište. Tako će se prve bosanskohercegovačke čokoladne praline sa suhim šljivama naći na policama marketa i u online prodaji na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Osim na Bliski istok, Mak Zara praline uskoro bi se trebale prodavati i na tržištu EU.

  1. Prodati prvi javni toaleti proizvedeni u Prijedoru

Nakon što je prijedorski Cromex u maju zvanično predstavio svoj najnoviji proizvod, javne toalete od inoxa otporne na oštećenja i izrađene u skladu sa evropskim standardima, prvi modeli sada su našli i svoj put do kupaca. Jedinstveni proizvod koji je nastao u Cromexovoj radionici na osnovu iskustva donesenog iz inostranstva a prilagođenog domaćim uslovima i zahtjevima i potrebama kupaca, kupila su već tri grada u BiH. Među njima i Cazin.

  1. Preživio je tri logora, danas gradi BiH

Jusuf Arifagić preživio je tri logora smrti. Omarsku, Keraterm i Trnopolje. Kao izbjeglica u Norveškoj izgradio uspješan biznis. Vratio se u Bosnu i Hercegovinu i u nju uložio više od 17 miliona maraka. Izgradio najmodernije farme, osnovao 6 kompanija, zaposlio desetine ljudi…