Uveli drugu smjenu: Prave kuće za tursko ljetovalište

0

Firma “Hamdo grup” na Sokocu u septembru će završiti i otpremiti još tri drvene kuće za kupca u Turskoj, prema izvoznom programu započetom u januaru, rekli su Srni u ovom preduzeću.

Izvršni direktor za proizvodnju Petko Vukojičić kaže da su u ovoj fabrici, u dijelu zakupljenog prerađivačkog kruga “Nove Romanije” ubrzali proizvodnju i nedavno uveli drugu smjenu na izgradnji drvenih kuća za ljetovalište Terme u Turskoj, te da je u prvoj fazi dogovorena isporuka 36 kuća.

On je naveo da u pogonu primarne prerade drveta “Hamdo grup” trenutno ne vrše prorez zbog nedovoljne količine trupaca, te za svoje potrebe nabavljaju rezanu građu od drvoprerađivačkih kapaciteta u okruženju i akcenat stavljaju na finalnu proizvodnju.

“Za tržište Turske treba da napravimo još tri kuće u septembru, prema ranije dogovorenom izvoznom programu, koje su privukle pažnju kupaca i u drugim zemljama jer se grade od prirodnih materijala uz savremene programe opremanja”, rekao je Vukojičić.

On je naveo da su do sada napravljene i potpuno opremljene tri ekološke kuće od drveta koje su radnici ove firme montirali u jednom od turskih ljetovališta.

Jedinstven proizvod

Prema njegovim riječima, u izgradnji ovih kuća za tursko tržište drvo je zastupljeno 90 odsto, a ostalih 10 odsto su staklo, okovi i krov.

On je dodao da je riječ o jedinstvenom proizvodnom programu u BiH prema kome se u pogonima iste firme proizvode i ugrađuju podovi, kuhinjski i sobni namještaj, što ovu kuću čini ekološki pogodnom i interesantnom za kupce.

Zaposleni i novi radnici

Firma “Hamdo grup” zakupila je dio proizvodnog kruga ranijeg drvoperađivačkog preduzeća “Nova Romanija” na Sokocu sredinom 2017. godine, izmirila zaostale obaveze, investirala u novu opremu više od 1.000.000 KM i početkom prošle godine počela proizvodnju.

U firmi, koja je osnovana prije 25 godina, zaposleno je više od 100 radnika.

Kompanija “Hamdo grup” je poslovala u Turskoj, Kataru i Saudijskoj Arabiji sa brojnim fabrikama metalne industrije sa oko 1.500 radnika. (Srna)