Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko će investirati milione maraka na Majevici, ko želi kupiti fabriku u Petrovu, za koliko je smanjen broj nezaposlenih u BiH, za koji grad će letjeti avioni iz Sarajeva nakon 11 godina pauze, kolika je vrijednost investicije u Blok 7 u Tuzli koja je upravo odblokirana…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Rast prihoda, pad dobiti EP HZHB

Elektroprivreda HZHB zabilježila je veliki rast prihoda, ali pad dobiti u prvoj polovini ove godine. Poslovni prihodi narasli su na 267,4 miliona KM, sa 214,7 u prvoj polovini prošle godine. Zarada, odnosno neto dobit, pala je sa 38,6 na 18,7 miliona KM.

  1. Migranti započinju biznis u BiH

Migranti koji dolaze u BiH iz Pakistana, Sirije, Irana, Afganistana i drugih zemalja, imaju uglavnom jedan cilj, a to je prelazak granice i traganje za boljim životom u nekoj od evropskih zemalja. No, među njima ima i onih koji su odlučili zaraditi koji dinar. Neki od njih otvorili su butik u Bihaću. Drugi su, pak, otvorili restoran.

  1. Švedski gigant želi kupiti fabriku u BiH

Velika korporacija “Hilding Anders” iz Švedske izrazila je interesovanje da u opštini Petrovo kupi objekte, mašine i opremu fabrike kreveta “Napco Beds”, koja je prestala sa radom prošle godine i nalazi se u stečaju, a u vlasništvu je firme iz Holandije. Fabrika je zapošljavala više od 300 radnika i bila je najveći poslodavac i izvoznik u Petrovu prije nego što su se pojavili problemi.

S druge strane, “Hilding Anders” je korporacija čije je sjedište u Malmeu, a posluje širom Evrope i Azije, uključujući i Rusiju. Zanimljivo je da je vlasnik kompanije “Hilding Anders” američki investicijskih fond KKR, dobro poznat na ovim prostorima

  1. Nastavljeno preuzimanje Sarajevo osiguranja

Investitor koji posluje preko skrbničkog bankarskog računa nastavio je preuzimanje Sarajevo osiguranja i do danas je stekao više od 10 posto vlasništva u najvećoj domaćoj osiguravajućoj kući. Prema ažuriranoj listi dioničara, ovaj investitor koji se pojavljuje preko skrbničkog računa u Raiffeisen Bank pa nije moguće znati o kome se radi, ima oko 10,4 posto vlasništva u Sarajevo osiguranju. Najveći dioničari i dalje su Vlada Federacije sa 45,5 posto dionica i ZIF big investiciona grupa sa 25 posto dionica, koji nisu prodavali svoje dionice.

  1. BiH ostaje bez vozača autobusa

Naša zemlja se posljednjih godina suočava sa masovnim gubitkom radne snage, koja svoje znanje i vještine, za veću plaću, nudi izvan granica Bosne i Hercegovine. Iako u najvećoj mjeri odlaze medicinari i IT stručnjaci, sve je evidentniji i masovniji odlazak vozača autobusa i kamiona, a brojna prijevoznička preduzeća suočavaju se s deficitom radne snage. Naprimjer, zeničko preduzeće “Zenicatrans” muku muči sa pronalaskom kadra. Na konkurs raspisan za prijem 40 vozača, javilo se svega šest ljudi.

  1. Višemilionska investicija na Majevici

Na planini Majevici u Loparama uskoro započinje investicioni ciklus vrijedan nekoliko miliona maraka, koji pokreće Svetozar Ostojić, investitor iz Bijeljine, koji na lokalitetu Busija gradi turistički kompleks, što bi mogao biti impuls za razvoj cijele regije.

Prva faza obuhvata izgradnju motela sa 20 apartmanskih soba i restoran sa 500 mjesta, kao i nekoliko bungalova. Gradiće se i sportski tereni, skijaške staze, staze za šetače i bicikliste. Ambijent će uljepšavati nekoliko vještačkih jezera. Za ovaj dio radova biće potrebno tri do četiri miliona maraka.

  1. Smanjen broj nezaposlenih u BiH

U junu 2019. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 405.476. U junu prošle godine bilo je 448.071 nezaposlenih a u istom mjesecu 2017. bilo ih je 485.888. Za godinu dana, dakle, broj nezaposlenih je smanjen za više od 40 hiljada a za dvije godine za oko 80 hiljada.

  1. Nakon 11 godina let Sarajevo-London

Kompanija FlyBosnia će 19. septembra uvesti tri leta sedmično, utorkom, subotom i nedjeljom, iz Sarajeva za londonski aerodrom Luton. To će biti nastavak operacija između dva grada nakon jedanaestogodišnje pauze. Avio-kompanija je danas stavila u prodaju karte za ovu rutu.

London će biti prvi redovni let iz Sarajeva za Evropu kompanije FlyBosnia. Očekuje se da će ga pratiti uvođenje letova za Pariz i Rim.

  1. Krah bh. izvoza: Najveća stopa pada u nekoliko godina

Izvoz iz Bosne i Hercegovina u prvih sedam mjeseci ove godine manji je za 1,1 posto u odnosu na isti period lani. Kada se analiziraju podaci po mjesecima, dolazi se do još više zabrinjavajućeg podatka, a da to je da u posljednja dva mjeseca izvoz doživljava pravi krah.

Julski izvoz iz BiH manji je za čak 6,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine. Ovo je najveća stopa pada izvoza u jednom mjesecu u posljednjih nekoliko godina. BiH je u julu izvezla robe u vrijednosti od oko milijardu i pet miliona KM, što je za oko 70 miliona maraka manje nego u julu 2018.

Izvoz u junu imao pad od 5,6 posto u odnosu na juni 2018. U junu smo izvezli oko 60 miliona KM manje robe nego u istom mjesecu lani, što znači da je za dva mjeseca gubitak oko 130 miliona maraka.

  1. Počinje gradnja Bloka 7 u Tuzli

Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici pismo podrške projektu gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla (TE), čime je, faktički, odblokirana najveća poslijeratna investicija u državi, vrijedna 1,5 milijardi KM. U “Elektroprivredi BiH” očekuju da će uskoro dobiti potpisano pismo podrške od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nakon čega će ono biti proslijeđeno kineskom partneru kako bi kredit od 722 miliona eura postao operativan.