Ko stoji iz švedskog giganta koji želi kupiti fabriku u BiH

0

Velika korporacija “Hilding Anders” iz Švedske izrazila je interesovanje da u opštini Petrovo kupi objekte, mašine i opremu fabrike kreveta “Napco Beds”, koja je prestala sa radom prošle godine i nalazi se u stečaju, a u vlasništvu je firme iz Holandije.

Fabrika je zapošljavala više od 300 radnika i bila je najveći poslodavac i izvoznik u Petrovu prije nego što su se pojavili problemi.

S druge strane, “Hilding Anders” je korporacija čije je sjedište u Malmeu, a posluje širom Evrope i Azije, uključujući i Rusiju.

Zanimljivo je da je vlasnik kompanije “Hilding Anders” američki investicijskih fond KKR, dobro poznat na ovim prostorima, piše BiznisInfo.

KKR je jedan od najvećih investicijskih fondova i suvlasnik je kompanije United Group, koja je vlasnik kablovskog operatera Telemach te tv mreža N1, Nova TV, Sport klub

KKR je ranije ove godine prodao većinski udio u United Groupu fondu BC Partners sa sjedištem u Londonu, ali je ostao manjinski vlasnik kompanije.

Kako je otvoren Napco Beds

Inače, kada je riječ o firmi Napco Beds, prvu fabriku kreveta njen vlasnik, Denis Kornelisen iz Holadnije otvorio je u Petrovu 2011. godine i zapošljavao je 15 radnika. Tri godine kasnije, tokom otvaranja novog pogona, najavio da će postati najveća fabrika boks spring kreveta u svijetu.

Napco Beds

Kreveti iz Petrova odlazili su na tržište Holandije, Njemačke i Austrije, a firma je u to vrijeme zapošljavala više od 300, te je stalno tragala za novim uposlenicima širom BiH.

No, krajem prošle godine kompanija je upala u probleme i obustavila proizvodnju.

Sastanak s načelnikom

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković sastao se u srijedu sa predstavnicima švedske korporacije “Hilding Anders”, a jedan od direktora Gerhard Mulbajer (Muehlbeyer) rekao da su počeli razgovori sa bankom kao najvećim povjeriocem u stečajnom postupku firme “Napco Beds”, kao i sa pojedinim bivšim radnicima ove firme.

On je istakao da do konačne odluke o tome da li će kupovati pomenute nekretnine i otvarati pogon treba još razgovora i provjera.

– Ključna stvar će biti pronalazak osobe od velikog znanja i povjerenja koja će biti odgovorna za kompletan posao pokretanja i vođenja firme, a sve dok to ne riješimo nećemo donijeti odluku – istakao je Mulbajer.

Hilding Anders svjetski brend

Mulbajer je, inače, glavni industrijski direktor švedskog giganta, i jedna od tri najvažnije osobe u ovoj korporaciji (u glavnog i finansijskog direktora).

Načelnik Petković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je jedna ovakva korporacija zainteresovana za ulaganje u opštini Petrovo, te istakao da će, ukoliko se odluče da pokrenu proizvodnju u bivšem “Napcu” koji je zapošljavao više od 300 radnika, od lokalne samouprave imati maksimalnu podršku.

BiznisInfo.ba