Počinje gradnja Bloka 7 u Tuzli

0

Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici pismo podrške projektu gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla (TE), čime je, faktički, odblokirana najveća poslijeratna investicija u državi, vrijedna 1,5 milijardi KM.

U “Elektroprivredi BiH” očekuju da će uskoro dobiti potpisano pismo podrške od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nakon čega će ono biti proslijeđeno kineskom partneru kako bi kredit od 722 miliona eura postao operativan.

– Još čekamo da dobijemo pismo. Pripremni radovi radi gradnje Bloka 7 mogli bi započeti krajem septembra. Izabrali smo izvođača, ali se predmet trenutno, zbog žalbi drugih izvođača koji su se javili na tender, nalazi u Uredu za žalbe. Čim žalbeni postupak bude okončan, očekuje se početak pripremnih radova, koji ne ovise o kreditu, već ih finansira “Elektroprivreda BiH” – pojašnjava Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u ovoj državnoj kompaniji.

Kako pripremni radovi budu odmicali, tako će se gradilište predavati u ruke kineskih partnera, koji će imati rok od 56 mjeseci za završetak gradnje ovog, prema mišljenju mnogih, generacijskog projekta.

– Do 2024. godine planirali smo gašenje blokova 3, 4 i 5 ukupne snage od 500 megavata. Na Bloku 6 uradit ćemo sistem odsumporavanja i produžiti mu radni vijek za 20 do 25 godina. Blok 6 je snage od 223 megavata – kaže Salkić.

Potpisan sporazum

Vlada FBiH i “Elektroprivreda BiH” potpisale su, podsjećanja radi, sporazum o kreditnom zaduženju s državnom kineskom bankom EXIM, ali bez pisma podrške Vijeća ministara BiH, sporazum nije mogao postati operativan.

Pet mjeseci čakalo se na usvajanje pisma podrške, a čim ono sa potpisom stigne u “Elektroprivredu BiH”, bit će proslijeđeno u Kinu.

Kredit od 772 miliona eura uzima se na period od 20 godina, uz pet godina grejs perioda i 15 godina otplate. Gradnju Bloka 7 vodit će kineska kompanija “China Gezhouba Group”, piše Dnevni avaz.