Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Kada zvanično počinje gradnja autoputa Sarajevo-Beograd, kolika je prosječna plata u BiH, kada kreće izvoz piletine u EU, ko je preuzeo preduzeće Bijeljina-gas, koja država je najveći strani investitor u BiH u 2018, zašto su skočile dionice Sarajevo-osiguranja…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Erdogan otvara radove na autoputu Sarajevo-Beograd

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 29. avgusta dolazi u posjetu Srbiji, u okviru koje će, zajedno sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, svečano ozvaničiti početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo. Prema nezvaničnim informacijama, tokom Erdoganove posjete trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin.

  1. Prosječna plata u BiH 910 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u junu iznosila je 910 KM i nominalno je viša za 4,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te veća za 0,4 posto u odnosu na decembar lani. U BiH je prosječna mjesečna bruto plata u maju iznosila 1.404 KM i nominalno je viša za 3,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

  1. Jahorina: Otvoren najduži bob u regionu

Olimpijski centar Jahorina otvorio je najduži planinski bob u regionu pored vještačkog jezera, u neposrednoj blizini silazne stanice šestosjeda Poljice.

“Unaprijedili smo sadržaj na planini, apline coaster je tek početak, za sljedeću godinu cilj je da se napravi avantura park”, kazao je Dejan Ljevnajić, direktor OC Jahorina.

  1. Vlasnik ŽGP-a kupio udio u još jednoj kompaniji

Kompanija BLBH Invest iz Beča preuzela je oko četvrtine vlasništva u firmi TP DC (Distributivni centar) Sarajevo. Kompanija je ovaj udio preuzela od fonda “ZIF big investiciona grupa”. Inače, najveći vlasnik TP DC-a je Fortenova grupa (nasljednik Agrokora) koja ima oko 51 posto dionica. BLBH Invest je, između ostalog, vlasnik građevinske firme ŽGP.

  1. Autoceste za pola godine “zaradile” 60 mil KM

Autoceste Federacije u prvoj polovini godine ostvarile su poslovne prihode od 96,2 miliona KM, što je porast u odnosu na 88,2 miliona iz istog perioda lani. Neto dobit također je porasla sa 50,6 miliona na oko 60,7 miliona KM. Treba napomenuti da preduzeće u posljednje vrijeme ostvaruje povećane prihode i dobit zahvaljujući novim akcizama na gorivo.

  1. Srbijagas preuzima Bijeljina-gas

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je da Javno preduzeće Srbijagas preuzimanjem 79,29 posto udjela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom Bijeljina-gas iz BiH, saopštila je Komisija. Manjinski udio u bijeljinskoj firmi od 20,71 posto kapitala ostaće u vlasništvu Grada Bijeljine.

  1. Prvi kamioni s piletinom kreću ka EU

Prvi kamioni sa piletinom iz Bosne i Hercegovine put Evropske unije trebalo bi da krenu u narednih petnaestak dana. Iako je početkom godine BiH stavljena na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u EU, a domaćim firmama je to zvanično odobreno polovinom maja, izvoza još nije bilo zbog dugog pronalaska kupaca na ovom zahtjevnom tržištu.

  1. Firma iz Travnika proizvodit će obuću u Prijedoru

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je ugovor sa predstavnicima “Frari komerca” iz Travnika o davanju u zakup poslovnih prostorija za potrebe ove firme koja se bavi proizvodnjom obuće. Poslovne prostorije se daju u svrhu obavljanja proizvodne djelatnosti-proizvodnja obuće.

  1. Rusija najveći investitor u BiH u 2018.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je statistiku direktnih stranih investicija za 2018. godinu, koja pokazuje da je priliv direktnih stranih investicija u 2018. godini iznosio 783,4 miliona KM. Najviše priliva investicija u 2018. je iz Rusije (140,2 miliona KM), Hrvatske (106,1 miliona KM), Holandije (94), Austrije (87,1) i Njemačke (83,7).

  1. Dionice Sarajevo osiguranja odletjele u nebo

Sarajevo osiguranje, najveća osiguravajuća kuća u BiH, u posljednje vrijeme se nalazi u fokusu investitora što je dovelo do strelovitog rasta tržišne vrijednosti ove kompanije, piše BiznisInfo. Dionice kompanije u četvrtak su dostigle vijednost od 15 KM po dionici. Poređenja radi, tokom prethodne godine dionice su se uglavnom kretale u rasponu od 5,5 KM do 7 KM.

Istovremeno, došlo je do  znatnije promjene vlasničke strukture jer je investitor koji posluje preko skrbničkog računa u Raiffeisen BANK postao treći najveći suvlasnik Sarajevo osiguranja, sa 7,35 posto vlasništva. Trenutna tržišna vrijednosti (kapitalizacija) Sarajevo osiguranja je 69,5 miliona KM, s obzirom na vijednost dionice od 15 KM (kompanija ima ukupno 4.634.633 dionica).