Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je digao iz pepela najstariju građevinsku firmu u BiH, koliki udio je prodat u Sarajevo osiguranju, koji britanski milijarder širi poslovanje u BiH, ko želi investirati u Zenici, ko gradi naselje u Sarajevu, gdje će biti novi Bingov objekat, ko kupuje firmu Elta-Kabel a ko želi preuzeti Elektroprivredu RS, koliko BiH gubi novca zbog Kosova…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Investitor preporodio najstariju građevinsku firmu u BiH

Kompanija ŽGP, najstarija građevinska firma u BiH, drastično je popravila svoje poslovanje u posljednjih godinu i po, od kada je dobila novog vlasnika. U prvoj polovini ove godine kompanija je povećala prihode za više od 100 posto. Poslovni prihodi u prvoj polovini godine iznosili su oko 12,5 miliona KM. U istom period lani ti prihodi su bili oko 5,6 miliona, u godinu ranije 2,6 miliona maraka. ŽGP je u januaru 2018. dobio novog većinskog vlasnika, kompaniju BLBH Invest iz Beča.

  1. Prodat udio u Sarajevo osiguranju za 4,2 mil KM

Na Sarajevskoj berzi u petak je obavljena velika trgovina dionicama Sarajevo osiguranja u vrijednosti od 4.210.635 KM. Trgovano je sa ukupno 312.583 dionica što čini 6,74 posto dionica Sarajevo osiguranja. Još nije poznato ko je prodao a ko kupio dionice.

  1. Firma milijardera Ričarda Brensona u Tuzli širi kapacitete

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, u vlasništvu britanskog milijardera Ričarda Brensona (Richard Branson), širi kapacitete. Kompanija je objavila da će udvostručiti svoj radni prostor u Tuzli na 2.300 metara kvadratih, te da će zaposliti još 15+ softverskih inžinjera.

  1. Arapi žele graditi najsavremeniji trgovački centar u Zenici

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i Muhammad A. Al-Yamani, direktor kompanije Rasiyat, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su ove sedmice Memorandum o razumijevanju. Kompanija Rasiyat zainteresovana je za izgradnju najsavremenijeg trgovačkog centra i rekreativnog kompleksa, na lokalitetu poslovno-turističke-rekreativne zone Zenica-Jug. Također ih zanima mogućnost ulaganja u izletište Smetovi. Posebno su zainteresovani za izgradnju žičare od Smetova do poslovne zone, odnosno do planiranog kompleksa.

  1. Rast turizma u BiH za čak 25 posto

U Bosni i Hercegovini u mjesecu junu 2019. turisti su ostvarili 179.103 posjete, što je za 24,6% više nego u junu 2018. godine. Turisti su ostvarili 349.594 noćenja, što je za 22,6% više nego u istom mjesecu lani. Najviše dolazaka ostvarili su turisti iz Kine, a noćenja turisti iz Saudijske Arabije.

  1. Srbija želi kupiti Elektroprivredu Republike Srpske

“Elektroprivreda Srbije” (EPS) planira kupovinu elektroprivreda u komšiluku, a prva na listi je “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Prva elektroprivreda, najbliža ovom scenariju je u Republici Srpskoj, sa kojom EPS ima mnogobrojne zajedničke projekte, javili su srbijanski mediji.

  1. Mtelu odobrena kupovina Elta-Kabela

Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je odluku kojom je “uslovno dopustilo“ Mtelu kupovinu kompanije Elta-Kabel Doboj. Ovom akvizicijom Mtel, koji je u vlasništvu Telekoma Srbija, preuzet će potpunu dominaciju na tržištu fiksne i mobilne telefonije, pružanja usluga interneta te distribucije radio i TV programa u Republici Srpskoj.

Podsjetimo da je Mtel od početka ove godine preuzeo vlasništvo nad firmama Telrad net Bijeljina i Blicnet Banjaluka. Osim toga, u vlasništvu Mtela odranije je i sarajevska firma Logosoft. Nije navedeno šta konkretno znači “uslovno dopuštanje” ove akvizicije.

  1. Bingo počeo gradnju velikog objekta u Sarajevu

Kompanija Bingo počela je prije nekoliko dana izgradnju velikog poslovnog objekta u Sarajevu, iza zgrade RTV doma, pored naselja Miljacka. Kako smo se uvjerili, veliki broj mašina je angažovan, raščišćava se teren i kopanje je u toku, a kamioni odvoze zemlju. Mediji su ranije pisali da će Bingo na ovoj lokaciji graditi veliki trgovački centar, možda najveći u BiH.

  1. BiH zbog Kosova za pola godine izgubila 75 miliona KM

Bosna i Hercegovina je u prvoj polovini ove godine izvezla robu na Kosovo u vrijednosti od samo 6,8 miliona KM. Kosovo je nekada bilo jedna od najperspektivnijih izvoznih destinacija za bh. robu, ali su se stvari drastično promijenile kada su tamošnje vlasti krajem prošle godine uvele carine od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH. 

Inače, za cijelu prošlu godinu izvoz iz BiH na Kosovo iznosio je oko 142 miliona KM, dok je 2017. izvoz bio 163,5 miliona KM. Ako uzmemo 2017. kao referentu godinu (posljednja cijela godina bez novih taksi), lako je izračunati da je BiH u prvoj polovini 2019. izgubila oko 75 miliona KM zbog gubitka kosovskog tržišta.

  1. Sarajevo će dobiti novo savremeno naselje

Direktor sarajevske mljekare “Milkos” Aldin Fakić potvrdio je namjeru kompanije “Green City”, koja je u vlasništvu mljekare, da se na mjestu nekadašnje industrijske zone na Pofalićima gradi stambeno-poslovna zgrada. Potvrdio je da je plan izgraditi 777 stanova, te 938 garažnih mjesta. Tvrdi da će ovaj dio Sarajeva imati koristi od ovog kompleksa. Bit će tu obdanište, ordinacija, igraonice, kuglana, čak i multiplex kino i dosta zelenih površina.

BiznisInfo posjeća da je vlasnik “Milkosa” kompanija “Teloptic”, koja je vlasnik sarajevskog Importanne centra.