Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja je nova linija kompanije FlyBosnia, ko je otvorio novu fabriku u Modriči, kad kreće izgradnja atrija Aerodroma Tuzla, ko će uposliti 70 ljudi u Zenici, na kom cestovnom pravcu je probijen važan tunel…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. FlyBosnia uspostavila letove za Bahrain

Aviokompanija FlyBosnia uspostavila je ove sedmice novu direktnu liniju Sarajevo – Bahrain – Sarajevo na kojoj će se letovi odvijati jednom sedmično. Uvođenjem redovnih linija za Bliski istok u posljednja dva mjeseca, FlyBosnia je dovela više od 16.000 turista u BiH.

  1. Austrijski investitor želi da uloži 12 miliona eura u “Famos”

Odbornici u Skupštini opštine Pale usvojili su odluku o pokretanju aktivnosti na realizaciji poslovnog plana u poslovno-industrijskoj zoni “Famos” u Palama, gdje bi potencijalni investitor iz Austrije trebao da uloži oko 12 miliona eura.

Prema riječima načelnika opštine Pale Boška Jugovića, austrijski investitor iz Insbruka je poslao pismo namjere u kojem je izrazio interesovanje za ulaganje u poslovno-industrijsku zonu “Famos” i pokretanje fabrike iz oblasti drvne i metalne industrije, koja bi donijela nova radna mjesta za lokalno stanovništvo.

  1. HT Eronet i Ericsson Nikola Tesla potpisali ugovor od 9 miliona KM

HT Eronet i Ericsson Nikola Tesla (ENT) nastavljaju saradnju potpisom okvirnog ugovora za širenje LTE (4G) mreže u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ugovor vrijedan 34 miliona kuna (oko 9 miliona KM) u Mostaru su potpisali Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT Eroneta i Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

  1. „Alfa“ otvorila novi pogon u Modriči

Svečanim presjecanjem vrpce u Modriči je otvoren poslovno-proizvodni pogon u preduzeću „Alfa“ u koji je uloženo više od dva miliona KM i u kojem će biti zaposleno 80 novih radnika. Kompnija upošljava 450 radnika i do sada imala respektabilnu proizvodnju obuće koja se sva izvozi za austrijskog kupca.

  1. Preko Bizbooka zaključeno više od 200 poslova

Bizbook je prvi digitalni servis u BiH za pravna lica koji trenutno broji preko 600 kompanija, a preko njega je već zaključeno 200 poslova. Povezivanjem kompanija, omogućuje im se međusobno podržavanje i jačanje poslovnih veza. Erna Šošević, CEO Bizbooka, u invervjuu za BiznisInfo govori o ovoj zanimljivoj i važnoj platformi.

  1. Kreće izgradnja atrija tuzlanskog aerodroma

Krajem ovog ili početkom narednog mjeseca trebali bi početi radovi na izgradnji atrija Međunarodnog aerodroma Tuzla. Tenderska procedura oko izgradnje je okončana, a izabran je i izvođač radova. Finansijska sredstva za projekat vrijedan oko dva miliona KM su osigurana, baš kao i urbanistička saglasnost za gradnju.

  1. Probijen tunel Žaba

U okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac probijen je tunel Žaba (Hutovo). Tunel je dug 970 metara a vrijednost ugovora je 23.057.197 maraka s PDV-om. Ugovor za izvođenje radova na izgradnji tunela potpisan je 23.8.2018. Izvođač radova je konzorcij u sastavu Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar.

  1. Prevent Step pokrenuo saradnju sa vodećim brendovima skijaške opreme

Prevent Step Bugojno pokrenuo je saradnju sa poznatim brendom skijaške opreme Nordica, te postao jedan od strateških dobavljača za ovog kupca. Dnevno se u proizvodnim pogonima ove fabrike proizvede 450 pari pancerica, a do kraja godine planirano je povećanje kapaciteta na 800 pari dnevno. Zahvaljujući kvalitetu i visokim standardima kompanije Prevent Step, nedavno je dogovorena i saradnja sa jednim od vodećih i proizvođača čizama za snijeg Moon Boot.

  1. Eko komfort će uposliti još 70 ljudi

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, zajedno sa saradnicima, posjetio je preduzeće „Eko komfort“ u omladinskom naselju u Nemili, koje trenutno upošljava blizu 100 radnika. Vlasnik Fikret Ramović naglasio je da se preduzeće bavi proizvodnjom tekstila i obuće za italijansko tržište, a da su dva proizvodna pogona u Nemili otvorena 1. aprila 2019. godine.

Plan je, kaže Ramović, u narednom periodu otvoriti i treći pogon, te uposliti još minimalno 70 radnika sa prostora nemilskog sliva.

  1. Ugašena proizvodnja u „Aluminiju“

Ove sedmice mostarski gigant “Aluminij isključen je sa elektroenergetske mreže. Radnici koji su se u tom trenutku okupili u krugu firme bili su u šoku. Direktor kompanije Dražen Pandža ranije je potpisao odluku o gašenju Aluminija, kojom se nalaže svim direktorima, rukovodiocima i radnicima da se odmah pristupi proceduri obustavljanja proizvodnje. Proizvodnja je stala zbog ogromnih dugova kompanije.