Austrijski investitor želi da uloži 12 miliona eura u “Famos”

0

Odbornici u Skupštini opštine Pale danas su jednoglasno usvojili odluku o pokretanju aktivnosti na realizaciji poslovnog plana u poslovno-industrijskoj zoni “Famos” u Palama, gdje bi potencijalni investitor iz Austrije trebao da uloži oko 12 miliona eura.

Prema riječima načelnika opštine Pale Boška Jugovića, austrijski investitor iz Insbruka je poslao pismo namjere u kojem je izrazio interesovanje za ulaganje u poslovno-industrijsku zonu “Famos” i pokretanje fabrike iz oblasti drvne i metalne industrije, koja bi donijela nova radna mjesta za lokalno stanovništvo.

– Skupština je u ovom trenutku dala meni, kao načelniku opštine, određena ovlaštenja da mogu da uđem u pregovore i zaključim ugovor, ako on bude povoljan po opštinu Pale. Ja prije svega imam interes da štitim opštinu i to je nesporno, i od investitora ćemo tražiti bankovne garancije i sve ono što će dokazati njegovu ozbiljnost – kaže Jugović.

On dodaje da su obećanja pomenutog investitora iz Austrije takva da namjerava uložiti šest miliona eura u rekonstrukciju i sanaciju objekata, kao i šest miliona eura u mašine za izradu stolarije od drveta i pvc-a, kuhinjskih elemenata, podova i drugog, koje bi izvozio u Austriju.

– Nadamo se da će to biti jedna ozbiljna priča koja će pružiti mogućnost za zapošljavanje kadra, kojeg smo namjeravali da edukujemo u Srednjoškolskom centru “Pale” i koji će raditi na “cnc” mašinama – kaže Jugović.

Jugović smatra da bi investitor iz Austrije trebao da uloži ukupno 12 miliona eura u sanaciju objekata i mašine, te da to govori o njegovoj ozbiljnoj namjeri da ostane na ovim prostorima u budućem periodu i zaposli oko 200 ljudi.

– Ono što je važno, on neće biti konkurencija lokalnim drvoprerađivačima, zato što će sva njegova proizvodnja ići u izvoz, u Austriju i neće se baviti primarnom preradom drveta, nego će koristiti poluproizvode koje će kupovati na lokalu – dodaje Jugović, prenosi portal srpskainfo.com.