Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koliko je zaradila namjenska industrija FBiH u prva tri mjeseca ove godine, koja bh. firma izlazi na tržište regiona, ko je u Srebrenici zaposlio 34 radnika, ko traži dobavljače iz BiH, kada će biti skraćen put prema moru…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Realizovan prvi let na relaciji Gassim – Sarajevo

Ove sedmice je svečano obilježeno pokretanje prvog leta aviokompanije FlyBosnia na relaciji Sarajevo – Gassim. Ovo je ujedno i prvi put da su glavni grad BiH i grad u centralnoj Saudijskoj Arabiji povezani zračnim putem, a ovaj sezonski let će biti obavljan jednom sedmično, i to do 27. avgusta.

  1. Kina: Veliki interes za bh. proizvode

Vanjskotrgovinska komora BiH i ove godine organizovala je zajednički nastup bh. firmi na petom po redu sajmu investicija i trgovine „China-CEEC EXPO 2019“ koji je održan u gradu Ningbo u Kini. Na štandu Bosne i Hercegovine svoje prozvode predstavilo je osam kompanija, koje su imale veoma zapažen nastup.

  1. Vojna industrija FBiH: 11 firmi zaradilo 57 mil KM

Jedanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH ostvarilo je u prva tri mjeseca ove godine promet u iznosu od 57,5 miliona KM. Dvije kompanije s privatnim kapitalom, „Koteks“ Tešanj i „Guma“ Bugojno, nisu dostavile podatke o poslovanju, što umanjuje zacrtani plan.

  1. Živinice: Rok za izdavanje dozvola skraćen na 72 sata

Gradonačelnik Samir Kamenjaković u Centru za izdavanje dozvola Grada Živinice, zajedno sa svojim saradnicima, prezentirao je i promovirao nove procedure koje vode do izdavanje urbanističke i građevinske dozvole u roku od 72 sata. Centar za dozvole je ovim korakom stavljen u punu funkciju, a time je građanima data mogućnost da na jednom mjestu mogu završiti sve ono što je potrebno kako bi urbanističku i građevinsku dozvolu dobili u roku od 72 sata.

  1. Vijetnamsko-njemačka kompanija želi „Vampira“ i „Despota“

Privredna delegacija Vijetnama je u okviru posjete Republici Srpskoj u četvrtak obišla Tehnički remont Bratunac. U fokusu posjete bili su TRB-ovi proizvodi pištolj “Vampir” i višenamjensko vozilo “Despot”. Dogovorena je poslovna saradnja u oblasti namjenske industrije i zajedničko ulaganje dvije kompanije.

  1. Počela isporuka prvih domaćih LED panela

Bosanskohercegovačka kompanija Luminos d.o.o., specijalizirana za očuvanje energije, inovativne LED tehnologije i smart city rješenja, počela je sa isporukama svojih LED panela ambienta namijenjenih za stanove i urede. Plasman na domaće tržište uslijedio je nepun mjesec nakon pokretanja proizvodnje u Hadžićima, sa izgledima da uskoro krene i izvoz na susjedna tržišta Hrvatske i Srbije. 

  1. Ekonomik grupa u Srebrenici dosad zaposlila 34 radnika

Za manje od dvije godine “Ekonomik Grupa”, kompanija pokrenuta dijasporskom investicijom u Srebrenici, je zaposlila 34 radnika i radnice. Preduzeće fokusirano na proizvodnju i sklapanje kontejnera za različite namjene većinu svoje proizvodnje izvozi na strana tržišta, a ova uspješna priča ohrabruje nova ulaganja u srebrenički kraj.

  1. Bonito ulazi na tržišta zemalja u regionu

Trideseti rođendan kompanija Mladegs Pak, sa svojim brendom Bonito, obilježava uz velike iskorake i izazovne projekte. Kako je saopćeno iz ove kompanije, započeli su partnerstva sa najvećim distributerskim kompanijama u regionu, Nelt d.o.o. Bosna i Hercegovina, D Way d.o.o. Srbija, D Way d.o.o. Crna Gora, Nelt L.L.C. Kosovo i time pokazali da imaju ozbiljne namjere u konstantnom rastu i u narednih 30 godina. Ovom saradnjom, otvorili su put Bonito proizvodima do polica u još četiri zemlje regiona.

  1. Firme iz Njemačke, Katara, Francuske… traže dobavljače iz BiH

U okviru Evropske poduzetničke mreže, Agencija ZEDA i partneri EEN mreže Federacije BiH svakog mjeseca objavljuju ponude inostranih kompanija za saradnju s bosanskohercegovačkim kompanijama. Ovog mjeseca, između ostalih, njemačka kompanija koja djeluje kao komercijalna agencija nudi ugovore dobavljačima automobilske industrije.  Osim toga, katarski proizvođač namještaja traži dobavljače. Za partnerski odnos sa dobavljačima iz naše zemlje spremne su i kompanije i Francuske i Rumunije.

  1. Počinje gradnja autoputa prema moru

Građani BiH za sedam bi godina mogli znatno skratiti put do mora, jer se očekuje da bi u tom periodu mogao biti završen autoput od Ovčara, preko Konjica, do Mostara. Istovremeno, sredinom iduće godine u promet bi trebali biti pušteni novi kilometri autoputa na Koridoru 5C, i to na Zeničkoj zaobilaznici.