Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. firma počinje izvoz motocikala, ko gradi novu poslovnu halu od pola miliona KM, koja bh. kompanija izvodi radove na najvećem tržnom centru u regionu, ko preuzima Centrotrans Tranzit, koji nekadašnji gigant se budi, ko preuzima jablanički Granit, ko prodaje zgradu u centru Sarajeva…

Odgovore na ova pitanja nađite u sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Moguće investicije Volkswagena u BiH

U okviru posjete automobilskim brendovima SR Njemačke, predstavnici Privredne komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH, protekle sedmice su održali nekoliko sastanaka. Između ostalog, održani su sastanci i sa predstavnicima Volkswagena. Tokom razgovora, poseban akcenat je stavljen na mogućnost investiranja VW-u u BiH te su tom prilikom dogovoreni naredni koraci i aktivnosti koje je neophodno realizovati, rečeno je iz Privredne komore FBiH, bez iznošenja više detalja.

  1. Austronet gradi novu halu u Prijedoru

Prijedorska firma Austronet, koja, između ostalog, izrađuje zaštitna jedra, zaštitne mreže u građevinarstvu i poljoprivredi, reklamne banere za sportske terene, suncobrane, ozvaničila je početak gradnje nove hale za skladištenje proizvoda, kapaciteta 750 metara kvadratnih i vrijednosti pola miliona KM. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ovo preduzeće u kontinuitetu širi poslovne i skladišne prostore i razvija nove tehnologije uz izuzetno kvalitetne uslove za rad.

  1. JYSK otvorio savremenu prodavnicu u Gradačcu

Međunarodni maloprodajni danski lanac JYSK je u Gradačcu otvorio vrata nove prodavnice u potpunosti opremljene novim konceptom uređenja prodavnica. Riječ je o najnovijem konceptu kojeg odlikuje potpuno drugačiji, skandinavski stil uz koji će kupci imati inspirativniji doživljaj kupovine. Gradačac je tako postao prvi grad u Bosni i Hercegovini s novouređenom prodavnicom.

  1. Općina preuzima Granit i traži strateškog partnera

Općina Jablanica učestvovala je u postupku javne prodaje nekretnina nekadašnjeg giganta, kompanije “Granit”, i dala najbolju ponudu za preuzimanje. Općina je ponudila najvišu cijenu među pet ponuđača, u iznosu od 5,6 miliona KM.

Općina se odlučila na učešće na aukciji nakon što, zajedno s radnicima i stečajnim upravnikom, nisu uspjeli obustaviti prodaju imovine ove kompanije – zgrade Uprave i pogone finalne proizvodnje, koji su procijenjeni na 4,5 miliona KM. “Granit” ima 225 radnika. Sada im je cilj da pronađu strateškog partnera za Granit.

  1. Ispunjeni svi uslovi za gradnju Bloka 7 TE Tuzla

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dao je saglasnost da “Elektroprivreda BiH” Sarajevo uzme oko 614 miliona eura kredita kod izvozno-uvozne banke Kine radi izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ovim su stečeni uslovi da gradnja ovog projekta i počne, što se, prema ranijim najavama, očekuje u roku od 90 dana.

  1. Energopetrol prodaje zgadu u centru Sarajeva

Kompanija Energopetrol prodaje zgradu u kojoj je dugo godina bilo njeno sjedište, u ulici Maršala Tita 36 Sarajevo. Riječ je o veoma atraktivnoj lokaciji u strogom centru Sarajeva. Zgrada se sastoji od podruma, prizemlja, šest etaža (spratova) i potkrovlja. Ukupna površina objekta iznosi 1.969 metara kvadratnih. Početna cijena zgrade je 5,4 miliona maraka.

  1. Index Gračanica preuzima Centrotrans Tranzit

Uspješna domaća kompanija Index d.o.o. iz Gračanice preuzima sarajevsku firmu Centrotrans Tranzit u višemilionskoj akviziciji, saznaje BiznisInfo. Index je ove sedmice kupio oko polovine dionica firme Centrotrans Tranzit. Index je stekao 49,7 posto udjela za oko 2,5 miliona KM.

  1. Širbegović izvodi radove na najvećem tržnom centru u regionu

Armirano betonska konstrukcija kompanije Širbegović iz Gračanice postavljena je na najvećem regionalnom tržnom centru “Belgrade Waterfront Galerija” u Beogradu. BW Galerija, najveći regionalni tržni centar, postat će ključna maloprodajna, zabavna i destinacija za provođenje slobodnog vremena.

  1. Nekadašnji gigant Lasta Čapljina u stečaju se budi

Tvornica keksa i vafla ”Lasta” Čapljina u stečaju, do sada nije uspjela pronaći strateškog partnera, ali nastavlja s obnovom proizvodnog programa. Podsjećamo, ”Lasta” je proizvodnju obnovila u oktobru prošle godine, proizvodnjom čajnih kolutića, zatim je uslijedila proizvodnja kokos keksa, pa mixa čajnih kolutića i kokos keksa.

Koncem prošle godine iz djelom oživljenih pogona Laste stigli su i krem štapići. Početkom ove godine iz Lastinih pogona počeo je izlaziti još jedan njen brend, keks linđo. Ovih dana na tržištu se pojavio i najjači Lastin adut – štrudle od smokava. Štrudle se već mogu kupiti u trgovinama širom Bosne i Hercegovine.

  1. Motocikli iz Prijedora za svjetsko tržište

Kompanija Cromex iz Prijedora na sajmu u njemačkom Hanoveru potpisala je ugovor o saradnji sa firmom Damler Motors B.V. Damler Motors B.V. je potpisom ovog ugovora postao ovlašteni zastupnik i distributer bh. proizvoda, motocikla Torini za evropsko i svjetsko tržište. Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što smo objavili da je prijedorski Cromex krenuo sa proizvodnjom mopeda za domaće i inostrano tržište. U pitanju su benzinski i električni motori  do 50 kubika.