Općina preuzima Granit i traži strateškog partnera

0

Općina Jablanica učestvovala je u postupku javne prodaje nekretnina nekadašnjeg giganta, kompanije “Granit”, i dala najbolju ponudu za preuzimanje.

Postupak javne prodaje nekretnina ovog preduzeća u stečaju održan je jučer u Općinskom sudu u Konjicu.

Općina je ponudila najvišu cijenu među pet ponuđača, u iznosu od 5,6 miliona KM.

Općina se odlučila na učešće na aukciji nakon što, zajedno s radnicima i stečajnim upravnikom, nisu uspjeli obustaviti prodaju imovine ove kompanije – zgrade Uprave i pogone finalne proizvodnje, koji su procijenjeni na 4,5 miliona KM. “Granit” ima 225 radnika. 

Imamo rok od 30 dana da uplatimo novac, a intencija nam je da se za “Granit” pronađe strateški partner, jer je to najbolje rješenje za ovu firmu – kazali su za “Avaz” u Općini Jablanica.

Prvi put su nekretnine “Granita” trebale biti prodate krajem prošle godine. Općinski sud u Konjicu obustavio je prodaju na osnovu potraživanja firme “Graniti” iz Zagreba, jer je nakon stečajnog postupka nad njom izbrisana iz registra Trgovačkog suda u Zagrebu.

U međuvremenu se ispostavilo da su “Graniti” Zagreb svoja potraživanja ustupili preduzeću “Milestone Consulting” iz Istočnog Sarajeva.

Uprkos prigovorima iz “Granita” da “Milestone Consulting” nije mogao imati status tzv. razlučnog povjerioca, Općinski sud u Konjicu priznao je legitimitet novom tražiocu izvršenja.

Avaz / BiznisInfo