Moguće investicije Volkswagena u BiH

0

U okviru tematske posjete automobilskim brendovima SR Njemačke, predstavnici Privredne komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH, protekle sedmice su održali nekoliko sastanaka.

Sastanci sa predstavnicima Volkswagena su održani u uredu Privredne komore FBiH u Forum Autovisionu, istraživačko-razvojnom centru Volkswagena, kojeg Komora već drugu godinu koristi za promociju automobilske industrije FBiH.

Tom prilikom je razgovarano o trenutnom stanju automobilske industrije sa aspekta VW-a kao i o planovima za naredni period.

Tokom razgovora, poseban akcenat je stavljen na mogućnost investiranja VW-u u BiH te su tom prilikom dogovoreni naredni koraci i aktivnosti koje je neophodno realizovati, rečeno je iz Privredne komore FBiH, bez iznošenja više detalja.

Osim sastanaka u sjedištu Volkswagena, održani su sastanci u Stuttgartu, tačnije centru Mercedes-Benza gradu Sindelfingenu sa predstavnicima istoimene kompanije, gdje su predstavljene kompanije iz BiH koje se bave automotivom, te kao naredna aktivnost je dogovorena zajednička posjeta i predstavljanje kompanija iz BiH predstavnicima Daimler AG-a.

Od posebnog značaja je posjeta Tehničkom univerzitetu Graz, odjelu Virtual Vehicle, gdje se sa predstavnicima i profesorima razgovaralo o mogućnostima saradnje sa kompanijama iz BiH, kao i otvaranja razvojnog ureda Virtual Vehicle Research Center-a u Sarajevu.

Tom prilikom su prezentirana trenutna dostignuća virtualne vožnje i u kojem smjeru se kreće te je dogovorena i posjeta u narednom period Privrednoj komori FBiH i kompanijama koje se bave automotivom, a kojima bi predstavljena tematika mogla biti interesantna.