Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Gdje planira letjeti kompanija FlyBosnia, ko je otvorio fabriku u Srebrenici, ko investira 10 miliona KM ove godina a ko gradi tvornicu u Tešnju, koju firmu bi mogao kupiti Ms&Wood a koja općina bi mogla postati veliko gradilište. Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. FlyBosnia se sprema za prvi let

Kompanija FlyBosnia se priprema za svoj prvi komercijalni let iz Sarajeva, a očekuje se da uskoro počne prodaja karata. Letovi bi trebali početi u maju sa jedinim avionom koji sada imaju, Airbusom A319. Kompanija je najavila da će još tri aviona dodati u svoju flotu narednih mjeseci a da će ih do 2023. imati ukupno osam.

Kompanija, čiji je osnivač saudijska Al Shiddi grupa, objavila je prve ciljne destinacije u Evropi, a to su – London, Frankfurt, Rim i Varšava. Ove destinacije trebale bi biti prva faza razvoja kompanije. Osim toga, planiraju letjeti za Rijad, Džedu, Kuvajt i Bahrein na Bliskom istoku.

  1. Kreće izrada projekta za investiciju od 110 miliona KM

Elektroprivreda BiH Sarajevo i Njemačka razvojna banka (KfW) 13. marta su objavili obavijest o pozivu za izražavanje interesa za realizaciju projekta „Usluge izrade glavnog projekta za hidroelektranu Janjići“. Riječ je o hidroelektrani kod Zenice čija je vrijednost investicije oko 110 miliona KM.

  1. Otvorena nova fabrika u Srebrenici

Preduzeće MMS Fashion iz Srbije u Srebrenici je otvorilo pogon za proizvodnju ženskog modnog programa. Pogon je otvoren u prostorijama bivše “Vezionice” koje su prethodno adaptirane. U pogonu će biti zaposleno oko 40 radnika

  1. Energopetrol prestaje prodavati gorivo za avione

Nadzorni odbor Energopetrola d.d. Sarajevo sazvao je 26. vanredna Skupština društva 25. mart. Jedna od tačaka dnevnog reda je donošenje odluke o prestanku obavljanja aktivnosti prodaje goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Nije pojašnjeno zbog čega Energopetrol prestaje obavljati ovu djelatnost.

  1. Drvene kuće sa Sokoca za tursko tržište

Iz drvoprerađivačkog kruga firme “Hamdo grup” sa Sokoca otpremljene su dvije, od planiranih 36, potpuno opremljene drvene kuće za tržište Turske. Iz ove firme sa Sokoca otišlo je i desetak majstora koji će montirati te objekte u turskom termalnom odmaralištu Hatuša Kazdaglari.

  1. Općina Centar mogla bi postati veliko gradilište

Načelnik Centra Nedžad Ajnadžić iznio je plan razvoja ove općine, konkretno Marijin dvora. U planu su gradnja šetnice za šta bi trebao oko 21 milion KM, prebacivanje saobraća pod zemlju od Vrbanje do ulice Hiseta, gradnja koncertne dvorane, kao i dva nebodera iza Unitic centra.

  1. “MS&Wood” pregovara o akviziciji DI “Sanice”

Firma “MS&Wood” iz Fojnice, jedan od većih proizvođača i izvoznika namještaja u BiH, pokazala je interes za kupovinu preduzeća Drvna industrija “Sanica” u istoimenom mjestu nadomak Ključa i započela o tome preliminarne razgovore s vlastima ovog kantona. Prema riječima Nijaza Kadirića, ministra privrede u Vladi USK, u ovome trenutku jedan od većih problema je što potencijalni investitori traže garanciju kada je riječ o isporuci dovoljnih količina drvne sirovine za nesmetano odvijanje proizvodnje.

  1. Violeta investira 30 miliona KM

Kompanija Violeta proširuje postojeći pogon u Grudama za dodatnih 7.000 m2 i radovi se privode kraju. Radi se o investiciji od oko 15 miliona eura. Ove godine planiraju i izlazak na nova tržišta. Već su početkom godine krenuli sa distribucijom na albanskom tržištu, a u planu je izlazak na bugarsko i poljsko tržište.

  1. Krajina Klas investira 10 miliona KM ove godine

Banjalučki Krajina Klas planira u da u ovoj godini uloži oko 10 miliona KM u dalji razvoj preduzeća. Očekuje se gradnja novog proizvodnog pogona kao i otvaranje 10-ak novih prodajnih objekata. Nekadašnja mala porodična pekara Manja, svojim kvalitetnim proizvodima i vrijednom radnom snagom kroz godine rada izgradila se u preduzeće Krajina Klas sa blizu 600 zaposlenih, koje je danas prepoznatljivo i na evropskom tržištu.

  1. Inox Ajanović otvara treću fabriku u Tešnju

Komanija Inox Ajanović iz Tešnja u sljedećih par mjeseci pravit će i treću fabriku. Prostirat će se na najmanje 5000 metara kvadratnih gdje će biti zaposleno najmanje 60 ljudi. U fabrici će se praviti namještaj od masiva i to najvišeg kvaliteta.