Energopetrol više neće puniti avione gorivom

0

Nadzorni odbor Energopetrola d.d. Sarajevo sazvao je 26. vanredna Skupština društva 25. mart. Jedna od tačaka dnevnog reda je donošenje odluke o prestanku obavljanja aktivnosti prodaje goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, piše BiznisInfo.

Nije pojašnjeno zbog čega Energopetrol prestaje obavljati ovu, sasvim sigurno veoma unosnu djelatnost.

Prema podacima koji se mogu pronaći na internet stranici Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dvije kompanije trenutno obavljaju ovu djelatnost.

Kako se navodi na toj stranici, Energopetrol ima sklopljen ugovor sa većim evropskim aviokompanijama za snabdjevanje gorivom JET A -1.

Cijena goriva se mijenja u ovisnosti od kretanja cijena na svjetskom tržištu, a plaćanje se vrši gotovinom ili karticama, navodi se na toj stranici.

Kao druga kompanija koja pruža usluge snabdijevanja gorivom na stranici Aerodroma se navodi HIFA-OIL d.o.o. Tešanj.

Inače, na dnevnom redu Skupštine su i odluka o zaštiti verbalnog i tri figurativna žiga, kao i odluka o izmjenama i dopunama Statuta Energopetrol d.d. Sarajevo, što bi moglo biti veoma znakovito. 

Podsjetimo da je većinski vlasnik Energopetrola hrvatska INA sa 88,6 posto dionica, dok Vlada Federacije ima 7,6 posto, a ostalo su mali dioničari.

Zanimljivo je i da je sjedište Energopetrola nedavno premješteno sa dugogodišnje lokacije, u Titovoj ulici u centru Sarajeva, u ulicu Azize Šaćirbegović 4b, gdje se zapravo nalazi sjedište INA-e.

Autor: BiznisInfo