Od lokalne pekare do brenda sa 600 zaposlenih

0

Banjalučki Krajina Klas planira u da samo u ovoj godini uloži oko 10 miliona KM u dalji razvoj preduzeća. Očekuje se gradnja novog proizvodnog pogona kao i otvaranje 10-ak novih prodajnih objekata, rekao je za Capital vlasnik Krajina Klasa Saša Trivić.

Inače, nekadašnja mala porodična pekara Manja, svojim kvalitetnim proizvodima i vrijednom radnom snagom kroz godine rada izgradila se u preduzeće Krajina Klas sa blizu 600 zaposlenih, koje je danas prepoznatljivo i na evropskom tržištu.

Trivić je posao sa pekarskim proizvodima počeo je prije 24 godine kada je zajedno sa svojom porodicom otvorio pekaru Manja.

– Naša tradicija pod imenom Manja datira još iz 1995. U početku smo bili mala zanatska radnja. Željeli smo da od pekarskih proizvoda napravimo delicije u koje će biti utkana tradicija, kvalitet i prepoznatljiv ukus – rekao je Trivić.

Tradicionalni način pripreme pekarskih proizvoda uspješno su postavili na industrijski nivo, te od 1997. funkcionišu kao preduzeće pod imenom Krajina Klas, sa brendom Manja.

Na samom početku ova pekara je zapošljavala svega tri radnika, da bi danas ovo preduzeće imalo 570 zaposlenih.

– Počeli smo sa malim brojem radnika, proizvodeći osnovne pekarske proizvode, s godinama kako smo proširili našu proizvodnju rastao je i broj radnika – istakao je Trivić.

Postali su prepoznatljivi po mnogim delicijama među kojima se posebno ističu hljeb i kifle, svježa peciva, raznovrsni izbor pita i slatkih deserta.

Prilikom stvaranja pekarskih i poslastičarskih proizvoda koriste najkvalitetnije sirovine, znanje i iskustvo zaposlenih, koji im omogućavaju proizvode visokog i jedinstvenog kvaliteta.

– Trudimo se da konstantno učimo i usavršavamo tehnološke procese, konstantno uvodimo nove mašine i tehnološke inovacije, pažljivo birane žitarice i sastojke koji nam osiguravaju bržu, precizniju i kvalitetniju proizvodnju – naveo je Trivić.

Probili se u Evropu

Glavni proizvodni pogon se nalazi u Debeljacima, u Banjaluci, dok u cijeloj BiH postoji oko 35 prodajnih objekata brenda Manja, a osim toga dostupni su u svim vodećim trgovačkim centrima.

Da su vodeći brend u pekarskim i poslastičarskim delicijama govori i činjenica da su osim tržišta Bosne i Hercegovine proširili se i na neke evropske zemlje.

– Kvalitet proizvoda i povjerenje potrošača omogućili su nam tu prestižnu, ali odgovornu poziciju. Stalna ulaganja u proizvode donijela su mogućnost da svoje proizvode izvozimo na inostrana tržišta. Trenutno dio kolača i peciva može se naći na tržištu Slovenije, Hrvatske i Austrije, a takođe pregovaramo i sa nekim kompanijama da bi se proširili i dalje – kaže Trivić.

Zadnjih 10-ak godina bilježe konstantan rast poslovanja, samo u posljednje tri godine ostvarili su 15% rasta prometa. Svi pokazatelji ukazuju na uspješnost preduzeća Krajina Klas. Dobit koju je ovo preduzeće ostvarilo prethodne godine iznosi oko 2 miliona KM, dok je godinu ranije ta dobit iznosila oko 1,5 miliona KM.

Što se tiče problema na koje ova kompanija nailazi uglavnom su mali i neznatni.

– U početku smo imali probleme sa radnom snagom, ali i to smo riješili. Svakodnevno poboljšavamo uslove u kojima rade naši radnici, naravno povećavamo i plate da bi svi bili zadovoljni – rekao je Trivić.

Dodaje da trenutno jedino imaju problem što kao pekarska industrija kasne sa standardima koji su zastupljeni u Evropi, zbog čega se nadaju da će kroz užurban rad i ulaganja u nove inovacije i tehnologije i to da dostignu.