Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja je najveća akvizicija u BiH, koliko ljudi je otišlo iz naše zemlje, ko je otvorio pogon u Srebrenici, ko pokreće proizvodnju u Usori, gdje se prodaje skoro cijelo naselje, ko će graditi superpunjač u Sarajevu, ko je proširio mrežu benzinskih pumpi… Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Tesla će graditi superpunjač u BiH

Američki gigant Tesla ima namjeru graditi takozvani superpunjač u Sarajevu, a već ima nekoliko pojedinačnih uređanja za punjenje električnih automobila u BiH. Superpunjač (Supercharger) je mjesto na kojem se obično nalazi više uređaja za superbrzo punjenje električnih automobila.

  1. Mtel zvanično preuzeo Blicnet

Kompanija Mtel a.d. Banja Luka zvanično je postala 100% vlasnik kablovskog operatera Blicnet d.o.o. Banja Luka. Ovim je okončana transakcija vezana za prenos vlasništva, saopšteno je ove sedmice iz Mtela.

  1. Tvornica cementa Kakanj otvara nove betonare

Tvornica cementa Kakanj, ba bi zadovoljila potrebe svojih kupaca i na jugu zemlje, uskoro otvara betonaru u Mostaru, dok u Hrvatskoj namjeravaju otvoriti betonaru u Splitu. Investirali su i u nove silose cementa, čime su stvorili preduslove da proizvode prema trenutnim zahtjevima tržišta.

  1. Klas otvorio novi pogon u Srebrenici

Svečanim presijecanjem vrpce, bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo, pokrenula je proizvodnju rahat lokuma u Srebrenici. Dugo planirani poslovni potez konačno je realiziran, a posao je dobilo 10 Srebreničana.

  1. EUREL pokreće proizvodnju u Usori

Kompanija EUREL na proljeće ove godine započinje proizvodnju dijelova za automobilsku industriju u BiH, tačnije u Usori. Riječ je o firmi koja je u suvlasništvu Slovenačkog poduzeća EUREL d.o.o. Poljčane, Republika Slovenija. Početak rada planiran je za mart/april 2019. godine, a navodi se kako će preduzeće imati potrebu za zapošljavanjem 35 radnika.

  1. Hifa preuzela pumpe Čago Petrola

Kompanija Hifa Petrol, koja je u 2018. godini investirala preko 10 miliona konvertibilnih maraka, započela je 2019. godinu novim investicijama, odnosno širenjem svoje maloprodajne mreže. Hifa Petrol akvizirala je 4 benzinske pumpe u Busovači, Vitezu, Lašvi i Golubini kod Žepča i na taj način povećala broj svojih maloprodajnih objekata na 36. Navedene pumpe su bile u vlasništvu firme Čago Petrol.

  1. Prodaje se skoro cijelo naselje

U Sarajevu je oglašena prodaja velikog broja prostora u naselju Vrtovi sunca, odnosno stanova, ostava i garaža. Oglas o prodaji raspisala je kompanija House Milos u stečaju. Naselje Vrtovi sunca nalazi se u ulici Mithata Karića-Mitke u sarajevskoj općini Centar. Prodaje se ukupno 71 stan.

  1. Rast izvoza namjenske industrije

Namjenska proizvodnja BiH čeliči svoju poziciju na inostranim tržištima, čemu svjedoči i podatak da smo prošle godine izvezli oružje, municiju i slične proizvode ukupne vrijednosti oko 205 miliona maraka. To je za 5,7 odsto više nego u godini ranije, kada je izvoz iznosio oko 193,9 miliona KM, prema podacima koji su objavljeni ove sedmice.

  1. Iz BiH za 5 godina otišlo 349.000 ljudi

Bosna i Hercegovine trenutno ima svega oko 2,7 miliona stanovnika, navodi se u dokumentu “Anekta o radnoj snazi 2018.” koju je izradila Agencija za statistku BiH. BiH je za samo pet godina ostala ukupno bez čak 349.000 stanovnika, odnosno bez 11,4 posto populacije.

  1. Preuzimanje United grupe najveća akvizicija u BIH

Ukupna vrijednost akvizicija u Bosni i Hercegovini u 2018. iznosila je 404,6 miliona eura. Najveća pojedinačna akvizicija u BiH u 2018. godini je preuzimanje United grupe, u čijem su sastavu Telemach i nekoliko tv kanala, objavljeno je u novom izvještaju koji prati akvizicije u 15 država južne i istočne Evrope.