Ovo su najveće akvizicije u BiH (sa cijenama)

0

Ukupna vrijednost “spajanja i preuzimanja“ (eng. merger and acquisition – M&A) kompanija u Bosni i Hercegovini u 2018. iznosila je 404,6 miliona eura, piše BiznisInfo na osnovu izvještaja međunarodnih kompanija CMS i EMIS.  

Riječ je o relevantnom izvještaju koji prati akvizicije u 15 država Jugoistočne Evrope. 

Kada je riječ o BiH, ukupno je zabilježeno 26 velikih akvizicija, najviše u sektorima “Telekomi i IT” i “Nekretnine i građevinarstvo” – po 6.

U sektoru finansija i osiguranja zabilježeno je 5 akvizicija, u proizvodnom sektoru 4, te po jedno preuzimanje u sektorima “obrazovanje i zdravstvo”, “hrana i piće”, “mediji i izdavaštvo”, “rudarstvo (uljučujući naftu i gas)”, i “veleprodaja i maloprodaja”.

Najveća pojedinačna akvizicija, prema ovom izvještaju, je preuzimanje većinskog dijela u United Gruopu.

Kupac je BC Partners Holdings iz Velike Britanije. Kako se navodi, za dio United Groupa u Bosni I Hercegovini kupac je izdvojio 226,5 miliona eura.  

Podsjetimo da je United Group vlasnik kablovskog operatera Telemach i nekoliko televizijskih kanala, poput  N1 i Nove BH. Ovo je ubjedljivo najveća akvizicija u BiH u 2018. godini.

Druga na listi je kupovina zgrade u Banjaluci za šta je Telekom Srpske izdvojio 33,5 miliona eura.

Treća najveća akvizicija pripisuje se Vladi Federacije BiH, odnosno kupovini zgrade Energoinvesta za šta je dato 27,7 miliona eura.

Na četvrtom mjestu je kupovina Atos osiguranja Bijeljina, za koje je Grawe osiguranje dalo 11,6 miliona eura.

Kao peta najveća akvizicija u BiH prošle godine navodi se preuzimanje manjinskog udjela u Olimpijskom centru Jahorina. Za udio od 32,6 posto investitor je dao 7,1 miliona eura. U izvještaju se ne navodi ko je kupac ovog udjela.