Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko otvara najveći šoping centar u BiH, ko je prikupio 5 miliona KM, koju firmu kupuje Mtel, kojem državnom preduzeću padaju prihodi, ko preuzima tržne centre u Krajini, koja čuvena bh. firma je promijenila ime, ko otvara 50 radnih mjesta u Lukavcu… Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Priča o uspjehu: Od radnika do vlasnika firme

Dušan Matić počeo je karijeru kao radnik, a danas je uspješan poduzetnik i vlasnik kompanije sa 74 zaposlena. Njegova kompanije Tapetarija Matić u Gradiški niže nove uspjehe i širi proizvodnju. Ovo je njegova priča o uspjehu.

  1. Bh. firme gube milione zbog Kosova

Carine od 100 posto koje je Kosovo nedavno uvelo BiH i Srbiji već uveliko pogađaju bh. privrednike. Godišnji izvoz iz BiH na Kosovo iznosi oko 160 miliona KM (prema podacima za 2017.) Objavljena je i lista kompanija koje su najveći izvoznici, pa samim tim i najveći gubitnici carinskog spora.

  1. Vispak prikupio 5 miliona maraka

Na aukciji putem Sarajevske berze prodat je paket dionica u ZIF-u BIG investiciona grupa koje su bile u vlasništvu visočkog Vispaka. Prodati udio iznosi oko 7,2 posto dionica ZIF-a BIG investiciona grupa. Vispak je time prikupio nešto više od 5 miliona maraka.  

  1. Potvrđen pad u namjenskoj industriji

Izvoz namjenske industrije BiH u 10 mjeseci ove godine iznosio je oko 129,98 miliona KM, što je manje za 6,45 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je izvoz ove grane privrede bio oko 139,01 milion KM. Sekretar Grupacije namjenske proizvodnje pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Adela Vukotić Terek izjavila je da u zadnjih 10 godina namjenska industrija BiH bilježi dvocifrene stope rasta izvoza, tako da ovaj pad može biti zabrinjavajući, samo ako na kraju godine bude ovaj negativni trend.

  1. Pad prihoda EPBiH

Nadozorni odbor Elektroprivrede BiH usvojio je 27. novembra prijedlog Plana poslovanja za period 2019. – 2021. godine i o njemu će sredinom decembra raspravljati Skupština društva. Kako se vidi iz ovog plana, EPBiH predviđa pad prihoda, proizvodnje i broja zaposlenih ove i narednih godina, u odnosu na 2017. koja je bila rekordna po ovim parametrima.

  1. Mtel privodi kraju kupovinu Blicneta

Banjalučka kompanije Mtel privodi kraju kupovinu banjalučke firme Blicnet od Telekoma Slovenija. Konkurencijsko vijeće BiH zaprimilo je prijavu o ovoj koncentraciji, i trenutno je u toku rok u kojem se oni koji imaju primjedbu na ovu akviziciju mogu javiti. Ranije smo objavili da je postignut dogovor o kupovini Blicneta. 

  1. Uskoro se otvara najveći šoping centar u BiH

Kompanija Delta Real Estate, dio beogradskog Delta holdinga, otvorit će svoj prvi tržni centar Delta Planet u Banjaluci 21. marta 2019. godine. Ovo je rekla generalna direktorica Delta Real Estate Zorana Ždrale Burlić. Investicija vrijedna 70 miliona eura donijet će posao za 2.500 ljudi. Ovo će biti najveći šoping centar u BiH.

  1. FDS d.d. promijenio ime

Fabrika duhana Sarajevo d.d. promijenila je ime u “Badeco Adria” d.d. Sarajevo, navodi se u kratkoj informaciji dioničarima i učesnicima Sarajevske berze. Riječ je o promjeni od 3. decembra ove godine koja je provedena u Registru vrijednosnih papira FBiH. I dalje postoji firma FDS d.o.o. na koju je prenesen duhanski biznis.

  1. Bingo kupuje krajišku firmu Adna Commerce

Kompanija Bingo u procesu je kupovine firme Adna Commerc iz Bosanske Krupe. Adna Commerc spada u velika preduzeća, a lani je imala ukupne prihode od 31,7 miliona maraka. Ima nekoliko tržnih centara u Krajini.

  1. Velika investicija u Lukavcu i 50 novih radnih mjesta

U Slobodnoj zoni Holc kod Lukavca u januaru će sa radom početi još jedan proizvodni pogon. Riječ je o zajedničkoj investiciji kompanija FEN BH i jednog od vodećih evropskih proizvođača metalnog namještaja.

U hali na 3.800 metara kvadratnih čija se izgradnja i opremanje privode kraju, za početak će biti zaposleno 50 radnika. Do kraja 2020. godine, broj će se udvostručiti.

U pogonu će se proizvoditi metalne fotelje i metalni kreveti za bolnice i stanovništvo.

Sa njemačkim partnerom smo registrovali zajedničku firmu. FEN BH je vlasnik 62 posto a evropski partner 38 posto. U toku je dobijanje potrebne dokumentacije kako bi firma mogla početi sa radom a očekujemo da proizvodnja krene već u januaru kazao je za BiznisInfo Mahir Selimović, direktor kompanije FEN BH.