Ovi bh. giganti gube milione KM zbog Kosova

0

Carine od 100 posto koje je Kosovo nedavno uvelo BiH i Srbiji već uveliko pogađaju bh. privrednike. Kako je BiznisInfo ranije pisao, godišnji izvoz iz BiH na Kosovo iznosi oko 160 miliona KM (prema podacima za 2017.)

Večernji list objavio je danas listu kompanija koje su najveći izvoznici, pa samim tim i najveći gubitnici carinskog spora. 

Kako piše list, najveći pojedinačni izvoznik na Kosovo je Arcellor Mittal iz Zenice, ali tu je i kompanija Komerc Mali iz Prnjavora (obje metalski sektor). Ove dvije kompanije na Kosovo godišnje izvezu robe u vrijednosti od 52 miliona maraka.

Na mlijeko i mliječne proizvode otpada gotovo 6,7 miliona KM. Štete imaju gotovo sve veće mljekare, ali među njima najviše će ovaj udarac osjetiti mljekara Gradačac Dukat i MI99, zatim Meggle iz Posušja…

Kompanija Milkos ima akumulirani gubitak, zbog uvođenja mjera, između 300 i 400 hiljada KM, podaci su koje je dobila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Među većim izvoznicima je i kompanija ThermoFlux iz Jajca s vrijednosti godišnjih poslova od 1,3 miliona KM za izvoz izuzetno kvalitetnih kotlova za grijanje. Ova kompanija uprkos carinama koje robu iz BiH čine gotovo dvostruko skupljom, ne odustaje od tržišta Kosova.

I najveći bh. proizvođač lijekova Bosnalijek trpi velike štete jer godišnji izvoz ove kompanije na kosovsko tržište iznosi oko 5 miliona KM.

Sa sličnim problemima suočavaju se i proizvođači namještaja i obrađivači drveta – u pitanju su kompanije sa Pala, iz Sokoca i Čajniča, a njihovi gubici su oko 6 miliona KM.

Grudski gigant Violeta godišnje izvozi roba u vrijednosti od oko 1,6 miliona KM, što predstavlja 13 posto ukupnog izvoza ove kompanije iz BiH. Ako se uzmu u obzir i njihove firme u Hrvatskoj i Sloveniji, onda im Kosovo čini 5 posto ukupnog izvoza.

Stanići iz Kreševa su zbog poremećaja s Kosovom za 2019. planirali milion maraka štete, dok ova kompanija gubi i na izvozu vode, sokova…

Tvornica ulja Bimal iz Brčkog godišnje na Kosovo izvozi ulja u vrijednosti od 2 miliona maraka, dok će na izvozu brašna ovaj udar najviše osjetiti mlinari iz Zvornika i Bijeljine u iznosu od dva miliona maraka.  

Večernji list / BiznisInfo