Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko daje novac za poslovne ideje, ko napušta BiH zajedno s radnicima, u kom gradu će biti zaposleno 97 ljudi, ko je kupio hotel na Jahorini a ko otvara tvornicu u Srebrenici, gdje se gradi turistički kompleks…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Igman Konjic ide na nova tržišta

Privredno društvo Igman Konjic jedno je od najuspješnijih u namjenskoj industriji i najvećih izvoznika u BiH. Pred ovim preduzećem se, zahvaljujući kvalitetu proizvodnje i visokim standardima u poslovanju, otvaraju nova tržišta.

  1. Finansijska pomoć razvoju biznisa

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla prezentovana je mogućnost za vlasnike malih i srednjih preduzeća, koji se odnose na podršku razvoju njihovih biznisa. Riječ je o projektu „Challege to change“ koji, sa više od tri miliona eura, finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju. Privrednici bi za svoju inovativnost i kreativnost mogli maksimalno dobiti po 30 hiljada eura.

  1. Švicarci kupuju hotel Bistrica

Postupak prodaje hotela Bistrica održan je na Jahorini. Dostavljene su dvije ponude od kojih je samo Batagon International AG Kolinplatz ispunio uslove utvrđene predmetnim potupkom prodaje i ponudio cijenu od 5.985.900 KM. Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić je istaknuo da ova investicija predstavlja veliku šansu za Jahorinu i RS.

  1. Šef Udruženja prevoznika preselio firmu u Sloveniju

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske i organizator protesta zbog povećanja akciza na gorivo, odustao je od “borbe” za bolji položaj prevoznika i uopšte ove privredne grane. Firmu iz Banjaluke preregistrovao je u Sloveniji i zajedno sa radnicima tamo odlazi da radi.

  1. Novi pogon u Srebrenici

U pogonima nekadašnje “Vezionice” u naselju Baratova u Srebrenici uskoro bi posao trebalo da dobije oko 40 radnika u tekstilnoj proizvodnji. Nedavno je počela adaptacija proivodnog pogona a nakon njegove obnove, ugovor o zakupu biće potpisan sa “Merkur Fashionom” iz Ivanjice.

  1. Kompanija iz BiH izgradila dionicu autoputa u EU

U Sloveniji je svečano otvorena dionica Draženci-Gruškovje, a za čiju izgradnju je zaslužna bh. kompanija “Euro-asfalt d.o.o.”. Ovo je prvi put da je kompanija iz BiH zaslužna za izgradnju dionice u EU.

  1. Otvoren proizvodni pogon u Petrovu

U Petrovu je otvoren pogon zvorničke fabrike “Obuća”, u kojoj je zaposleno 30 radnika. Vlasnik preduzeća Vladimir Mijatović izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja nove linije i brzine kojom je sve urađeno.

  1. Pad izvoza namjenske industrije

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine u deset mjeseci ove godine niži je nego u istom periodu prošle godine. Podsjetimo da je izvoz namjenske industrije drastično uvećan prethodnih godina. Izvoz oružja i municije iz BiH za deset mjeseci ove godine iznosio je oko 129 miliona KM, što je za desetak miliona maraka manje nego u istom periodu 2017.

  1. Zaposlit će 97 ljudi u Konjicu

Tvornica zakovica „Unis“ u Buturović-Polju, donedavno je bila samo jedna od hiljade zaraslih proizvodnih hala i uništenih fabrika, koje su nekada bile gigant i na svjetskom tržištu. Danas je nova nada firma „AD Harbi“ iz Sarajeva, koja vrši pripremne radove za eksploataciju pirofilitne rude u općini Konjic i radi na obnovi fabrike, te namjerava zaposliti 97 ljudi.

  1. Turistički kompleks na entitetskoj liniji

Četiri lokalne zajednice – gradovi Tuzla i Bijeljina te opštine Ugljevik i Lopare, zajedno rade na projektu izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa sa etno selom na lokalitetu Busija na Majevici. Zajedničkim ulaganjem ovaj planinski lokalitet bit će pretvoren u odmaralište. Riječ je o ozbiljnom turističkom projektu u čijem planu gradnje su hoteli, bungalovi, trim staze, sklijališta, šetališta i brojni drugi sadržaji.