Obnavljaju fabriku u Konjicu, zaposlit će 97 ljudi

0

Tvornica zakovica „Unis“ u Buturović-Polju, donedavno je bila samo jedna od hiljade zaraslih proizvodnih hala i uništenih fabrika, koje su nekada bile gigant i na svjetskom tržištu.

Danas je nova nada u Klisu firma „AD Harbi“ iz Sarajeva. U sklopu svojih redovnih aktivnosti, ova kompanija intenzivno vrši pripremne radove za eksploataciju pirofilitne rude u Parsovićima u općini Konjic.

– Radnici sada ulažu ogromne napore da kop dovedu u stanje koje je neophodno za nastavak aktivnosti. Novost je da se površinski kop planira zamijeniti jamskim načinom eksploatacije, s obzirom na to da su istraživanja pokazala da se parsovićki pirofilit nalazi i na dubinama većim od 150 metara – saopćeno je iz firme AD Harbi.

Prema investicionom planu koji je firma uradila, u narednom periodu bit će zaposleno 97 radnika s prioritetom upošljavanja onih s područja Buturović-Polja.

U isto vrijeme traju građevinski radovi na zgradi bivše fabrike zakovica u Buturović-Polju gdje je fokus stavljen na zamjenu dotrajalog krova i uređenje unutrašnjosti.

Planirano je da se ruda eksploatiše i primarno prerađuje u Parsovićima, dok će naša kultna Zakovica biti mjesto sekundarne prerade, i razvojno-istražnog i edukacionog centra, kazao je Muhamed Harbinja – direktor AD Harbi za Dnevni avaz.