Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji bh. gigant gradi najsavremeniju fabriku, koji poznati maloprodajni lanac u BiH je prestao postojati, u kojem bh. gradu firma iz Austrije počinje s gradnjom tvornice vrijedne 23 miliona KM, gdje se otvara ski-centar koji će zaposliti 2.000 ljudi…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose Gebruder Weiss i BiznisInfo.ba.

10. Direktor Ryanaira o letovima iz Sarajeva: Tek smo počeli, gotova je era skupih karata

Ryanair je nedavno najavio uvođenje letova iz Sarajeva za pet evropskih gradova počevši od sljedećeg marta. Najveći prevoznika na kontinentu planira da u prvoj godini poslovanja preveze 200.000 putnika iz Sarajeva i da nakon toga dodatno raste.

Glavni komercijalni direktor Ryanaira, Jason McGuinness, rekao je da je ovo jedini zračni prevoznik koji može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini. On je najavio da je era skupih karata iz Sarajeva završena.

9. Mercator u BiH više ne postoji

Mercator u Bosni i Hercegovini prestao je postojati kao nezavisno pravno lice, odnosno poseban poslovni subjekt i pripojen je Konzumu. Prema podacima iz sudskog registra, vidi se da je kompanija Mercator BH Trgovina na veliko i malo “brisana usljed pripajanja”. Oznaka „Mercator“ ostaje samo kao brend, a u suštini su to sada Konzumove radnje.

8. Otvara se novi ski-centar u BiH, bit će zaposleno čak 2.000 ljudi

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je da bi uskoro trebalo da bude otvoren ski-centar “Igrišta”, koji će biti okosnica razvoja. Ljevnaić je napomenuo da je više od 90 posto infrastrukturnih radova završeno, a bit će zaposleno 2.000 ljudi zahvaljujući toj investiciji.

Ljevnaić je naglasio da će svi skijaši imati priliku da uživaju u novom skijaškom iskustvu na stazama koje obećavaju uzbudljiv i nezaboravan doživljaj, a nalaze se na putu Vlasenica – Han Pijesak.

7. Lumiwings za pet dana prodao više od 1.500 karata za letove iz Tuzle

Do prvog leta grčke aviokompanije Lumiwings ostalo je još nekoliko dana, a u 5 dana nakon objavljivanja destinacija prodato je više od 1,500 karata iz/za Tuzlu. Iz aviokompanije, ali i sa aerodroma Tuzla su zadovoljni kako je prodaja karata krenula.

Podsjećamo, Lumiwings će iz Tuzle letjeti za švedske gradove Stockholm i Halmstad, nizozemski Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg.

6. U općini Prozor-Rama izgrađena prva fabrika nakon 40 godina

Kamen temeljac za moderni proizvodni pogon tvornice “GS-Rama” položen je točno prije godinu dana u Prozor-Rami, a sada je ovo zdranje već poprimilo finalne obrise.

Radovi na ovom velebnom zdanju su konstantni, a u poslovnoj zoni “Izlaz” svakim su danom sve vidljiviji dio tvornice za proizvodnju, kao i upravna zgrada. Općina Prozor-Rama je tako nakon 40 godina dočekala izgradnju modernog proizvodnog pogona.

5. U BiH je ove sedmice otvoren još jedan retail park

U Bosni i Hercegovini ove sedmice je zvanično otvoren još jedan retail park. Riječ je o objektu nazvanom Zvornik City Park koji se nalazi na adresi Karakaj br. 87. Povodom otvaranja upriličena je prigodna svečanost.

Ovaj objekat dio je mreže retail parkova koji niču širom naše države, a u vlasništvu kompanije City Mall iz Bijeljine

4, Novi investitor se priključio gradnji luksuznog kompleksa u Sarajevu

Izgradnji luksuznog kompleksa “Green City” na Pofalićima u Sarajevu pridružio se novi investitor. Podsjetimo, na ovom mjestu je planirana izgradnja zgrada sa ukupno 777 stanova i približno 1.000 garažnih mjesta, a procjenjuje se da će u ovom području stanovati 2.100 do 2.500 građana.

Investitor ovog projekta je kompanija “Green City” Sarajevo koju je osnovao Nedim Čaušević. No, sada Čaušević dijeli po pola vlasništvo u “Green Cityu” sa firmom “Interkonzum Tuzla“.

3, Velika investicija: Bh. div gradi fabriku kečapa

Jedan od lidera domaće prehrambene industrije, kompanija Mladegs Pak iz Prnjavora, planira veliko širenje proizvodnje. Poznati su po svojim brendovima Bonito i Dominus koji se mogu nači u marketima širom BiH, ali i brojnih drugih zemalja. Prema našim podacima, kompanija je prošle godine imala ukupne prihode od oko 30 miliona KM.

Planovi proširenja kompanije za 2024. godinu uključuju novi pogon za proizvodnju kečapa temeljen na novoj tehnologiji i novom ekološki prihvatljivom pakovanju.

2. Kreće izgradnja tvornice vrijedne desetine miliona KM u Cazinu

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. Kako je za BiznisInfo.ba potvrdio predstavnik Gradske uprave Grada Cazina, svečanost početka izgradnje je zakazana za 12. decembar ove godine.

Firma je još 2020. godine kupila zemljište u Cazinu kada je i najavljena ova velika investicija. Kako smo tada pisali, firma ASTA Energy Transmission Components GmbH putem svoje kćerke firme ASTA Bosnia d.o.o. investirat će preko 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

1. Ćorluka za BiznisInfo.ba: Izgradnja nove fabrike pri kraju, narednih dana kreće testna proizvodnja

Kompanija Violeta privodi kraju novu veliku investiciju, a riječ je o fabrici kartonske ambalaže u Grudama.

Kako je za BiznisInfo.ba ekskluzivno kazao vlasnik Violete Petar Ćorluka, svi radovi su pri kraju i već u sljedećoj godini proizvodi iz ove fabrike će biti na tržištu. Prema njegovim riječima, trenutno se instalira oprema i za nekoliko dana će početi testna proizvodnja.

– Kapacitet tvornice će biti 60.000 tona u jednoj smjeni a proizvodit će se visokokvalitetna ambalaža za razne vrste robe: voće, povrćem keks, meso… Riječ je o vrlo zahtjevnim, tzv. “shelf-ready” kutijama koje koriste moderni trgovački lanci – kazao je Ćorluka.