Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kojoj opštini je njemački investitor položio temeljac za novu fabriku, gdje je Bingo otvorio novi objekat, koju kompaniju nije uspio preuzeti HIFA-Petrol, koji grad dobija zaobilaznicu na Koridoru 5C…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.ba.

10. Zatvara se McDonald's u centru Sarajeva

McDonald's restoran u centru Sarajeva morat će zatvoriti do kraja ovo mjeseca. I to zato što nije plaćao kiriju. Rezultat je to drugostepene presude Kantonalnog suda u Sarajevu čime je ta stvar postala pravosnažna.

9. “Crvena jabuka” se širi na još jedan bh. grad

Kompanija Crvena jabuka marketi uskoro otvara moderno opremljeni hipermarket u Vitezu. Tom prilikom će posao dobiti 55 radnika. Crvena jabuka će na ovo tržište ući u velikom stilu, a novi objekat će biti otvoren u novoizgrađenom trgovinskom centru M&D City u centru grada, koji se nalazi u zgradi nekadašnjeg hotela Vitez.

8. Prodaje se najstarija špediterska kompanija u BiH

Interšped Tuzla odlučio je prodati 100 posto udjela u firmi Interšped Logistics Sarajevo. Odluku je donio Nadzorni odbor prošle sedmice. Interšped Logistics je kompanija sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti međunarodne i unutrašnje špedicije, transporta i skladišne logistike. Kompanija Interšped Logistic nastala je iz preduzeća Interšped d.d. Sarajevo, koje se ubraja u jedno od najstarijih privrednih društava u našoj zemlji.

7. Nije uspio pokušaj HIFA-Petrola da u potpunosti preuzme tešanjsku kompaniju

Pokušaj kompanije HIFA-Petrol sa partnerima da u potpunosti preuzme uspješnu tešanjsku Fabrika pumpi i prečistača Pobjeda Tešanj nije uspio. HIFA-Petrol je tokom podnude povećala svoj udio u Pobjedi za oko devet posto, ali je ostala manjinski dioničar jer su vlasnici većeg dijela dionica odbili njihovu ponudu.

6. Veliki projekat: Konjic će konačno dobiti zaobilaznicu

U sklopu izgradnje autoputa na Koridoru 5C planirana je izgradnja zaobilaznice Konjic. Podsjetimo da je autoput “stigao” do Bradine, 13 kilometara od Konjica. Sada slijedi izgradnja autoputa od Bradine do Konjica. Osim toga, priprema se gradnja dionice od Konjica do Mostara koja će uključivati najduži tunel u BiH – Prenj. Sve ovo bi, prema ranijim najavama iz Autocesta FBiH, trebalo biti završeno u narednih šest godina kada bi kompletan Koridor 5C trebao biti izgrađen. Grad Konjic će profitirati na način da će konačno biti izgrađena zaobilaznica.

5. Bingo nastavlja sa investicijama, otvorili 224. poslovnicu

Bingo je ove sedmice otvorio svoju 224. poslovnicu i to u Tojšićima u Općini Kalesija. Na području ove općine Bingo je započeo sa radom davne 2006. godine. Od tada do danas brojne su investicije ove kompanije u općinu, a novim otvorenjem broj maloprodajnih objekata u ovoj općini porastao je na pet. Hipermarket u Tojšićima je površine 4.200 m², od čega je površina hipermarketa 2.400 m². Tu je i restoran sa 60 mjesta, te 20 mjesta u bašti. Tu su još i dječija igraonica, prodaja srebra, a u narednom periodu će biti i apoteka.

4. Završeno pola projekta: Proizvodnja u Varešu kreće dogodine

Dovršeno je 50 posto ukupne izgradnje projekta u Varešu a proizvodnja kreće naredne godine, objavili su iz kompanije Adritic Metals.

– Naručeni su svi dugoročni artikli i očekuje se isporuka opreme prema planu, a prva proizvodnja koncentrata očekuje se u trećem tromjesečju 2023. – navodi se.

3. Firma “Eurosjaj” postala lider na Ex-Yu tržištu u svojoj branši

Firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala je ugovor sa firmom MacDermid, čime joj je omogućen plasman njihovih proizvoda na području bivše Jugoslavije. Konjička firma time je preuzela lidersku poziciju na ovom području u oblasti površinske zaštite. Vlasnik firme “Eurosjaj” Konjic Jasmin Badžak kazao je da je ovo veliki dan za njegovu kompaniju.

2. U bh. opštini položen temeljac za modernu fabriku, prvi put u 40 godina

U opštini Prozor-Rama ove sedmice je položen kamen temeljac za izgradnju tvornice “GS-Rama”. Polaganju temeljca prisustvovali su Snježana Köpruner, direktorica kompanije “GS Holding“ iz Njemačke sa saradnicima iz firme Liebherr iz Bischofshofena, Helmutom Kaindlom i Hannesom Rieserom, načelnik Jozo Ivančević i drugi. Prisutnima se obratio načelnik Ivančević, koji je rekao da se prvi puta, nakon 40 godina, polaže kamen temeljac za savremeni proizvodni pogon.

1. Počeli s dva radnika, sada izvoze 20 miliona KM godišnje i grade petu proizvodnu halu

Imaco Systemtechnik d.o.o. iz Usore je firma sa 174 zaposlena i godišnjim izvozom od 20 miliona KM. No rast prometa i ostvarenje profita nisu jedini prioriteti kompanije. Jednako brine i o tome da kreira ugodan ambijent za rad i uposlenima pruži priliku za razvoj te da kroz saradnju i zajedničke projekte pruži podršku lokalnoj zajednici u kojoj uspješno posluje već 16 godina. Njihovu priču pročitajte OVDJE.