Nije uspio pokušaj HIFA-Petrola da u potpunosti preuzme tešanjsku kompaniju

0

Pokušaj kompanije HIFA-Petrol sa partnerima da u potpunosti preuzme uspješnu tešanjsku Fabrika pumpi i prečistača Pobjeda Tešanj nije uspio, izvještava BiznisInfo.ba.

HIFA-Petrol je tokom podnude povećala svoj udio u Pobjedi za oko devet posto, ali je ostala manjinski dioničar jer su vlasnici većeg dijela dionica odbili njihovu ponudu.

Naime, u skladu sa odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, HIFA-Petrol je prošlog mjeseca objavila ponudu za preuzimanje društva Pobjeda Tešanj.

Ponuđač HIFA-Petrol u pokušaju preuzimanja nastupila je zajedno sa Ahmedom Ahmetlićem, Muharemom Ahmetlićem i Ibrahimom Hozićem. Zajedno su prije ponude imali oko 40 posto dionica Pobjede.

Broj dionica koje su željeli preuzeti je 281.184 odnosno većinski paket od oko 60 posto Pobjede. Ponuđena cijena po jednoj dionici bila je 6,80 KM.

Rezultati ponude

Ponudu je prihvatilo 12 dioničara sa 42.714 dionica što predstavlja 9,1 posto. Za ove dionice HIFA-Petrol je isplatila 290 hiljada KM.

Nakon preuzimanja ovih dionica, HIFA-Petrol sa partnerima ima 49,1 posto dionica Pobjede. Dakle, ostaju manjinski vlasnici firme i daleko su od 100 postotnog vlasništva. Očito je da će morati ponuditi bolju cijenu ako žele preuzeti ostale dionice.

Podsjetimo da je vlasnik HIFA-Petrola Hajrudin Ahmetlić, iz poznate tešanjske poduzetničke porodice Ahmetlić. Sjedište HIFA-Petrola je u Vogošći kod Sarajeva.