Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kom bh. gradu se gradi 9 novih tvornica, ko otvara prvu privatnu bolnicu u BiH i traži 350 radnika, ko gradi pogon na sjeveru BiH vrijedan 37 miliona KM, gdje se otvara restoran KFC-a…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.ba.

10. “Prvi domaći diskont” stiže u Sarajevo

U Sarajevu, tačnije na Ilidži, u decembru će biti otvorena prva prodavnica domaćeg lanca MEGA Diskont, izvještava BiznisInfo.ba. Riječ je o lancu prodavnica koji pripada kompaniji Yimor iz Domaljevca. Iz ove firme MEGA Diskont nazivaju “prvim domaćim diskontom”. Najviše su prisutni u Tuzlanskom kantonu, a ovo će biti njihova prva prodavnica u Sarajevu.

9. Aerodrom Sarajevo raspisao poziv za otvaranje baze

Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je javno obavještenje za podnošenje prijedloga za otvaranje baze. Pravo na prijavu imaju sve aviokompanije koje planiraju uspostaviti redovnu liniju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u sljedećoj godini. Poziv dolazi nakon što je kompanija Wizz Air zatvorila svoju bazu na ovom aerodromu.

8. Pri kraju izgradnja KFC restorana u Sarajevu

Izgradnja restorana brenda KFC ispred Bingo City Centera u Sarajevu je pri samom kraju. Podsjetimo da je KFC prvi restoran otvorio u SCC-u ovog ljeta. BiznisInfo.ba je ranije prvi objavio da se prvi samostalni objekat ovog brenda gradi ispred Binga. Sada je to potvrdio i načelnik Novog Grada Semir Efendić. Restoran, kao potpuno novi objekat, gradi se u ulici Džemala Bijedića, ispred Bingo City Centra.

7. Objavljeno koji će brendovi biti u “najvećem retail parku” u BiH

U Brčkom se uskoro otvara retail park za kojeg investitori kažu da će biti najveći u BiH. Brčko City Park je već izgrađen i sad se radi na radovima uređenja, pa se otvorenje može očekivati uskoro. Centar će se nalaziti u blizini granica sa Hrvatskom i Srbijom pa se može očekivati značajn broj posjetilaca iz te dvije države. U međuvremenu, investitori su objavili spisak brendova koji će se naći u ovom retail parku.

6. Napreduje investicija od 37 miliona KM na sjeveru BiH

Kompanija Baupartner završila je montažu armirano-betonske konstrukcije za proizvodni objekat Union Foods u Orašju. Objekat je površine 8.900 m2. U toku su građevinsko-zanatski radovi koje također izvodi Baupartner. Kako smo ranije pisali, jedan od vodećih distributera robe široke potrošnje u Bosni i Hercegovini Union Foods d.o.o. iz Čitluka, u Orašju je započeo izgradnju tvornice za proizvodnju tortilja tijesta i tortilja čipsa. Investicija je vrijedna oko 37 miliona KM.

5. Banke u BiH za devet mjeseci zaradile 410 miliona KM

Banke u Federaciji BiH u prvih devet mjeseci ove godine ostvarile su neto dobit, odnosno čistu zaradu u iznosu od 295 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba. Riječ je o rekordnoj zaradi banaka. Poređenja radi, prošle godine u istom periodu zarada je bila 264 miliona KM.

Bankarski sektor u Republici Srpskoj ostvario je za devet mjeseci ove godine neto dobit od 115 miliona maraka što je za 19,2 miliona KM više u odnosu na isti period lani. To znači da su banke u BiH za devet mjeseci imale ukupnu zaradu od 410 miliona KM.

4. Uprava i NO TPDC-a: Bingova ponuda za preuzimanje prihvatljiva

Nadzorni odbor i Uprava firme TP Distributivni centar Sarajevo (TPDC) dali su pozitivno mišljenje na ponudu za preuzimanje od strane kompanije Bingo, izvještava BiznisInfo.ba. Pozitivna ocjena se daje kada je riječ cijeni kao i o namjerama ponuđača u vezi s budućim poslovanjem firme. Na koncu, iskazan je konačan pozitivan stav.

3. Baupartner gradi veliki proizvodni pogon za njemačkog giganta u Laktašima

U ponedjeljak je u prostorijama Mahle Elektric Drives Bosnia u Laktašima potpisan ugovor za izgradnju proizvodno-poslovnog objekta njemačkog giganta Mahle na lokaciji industrijska zona Aleksandrovac u Laktašima. Objekat je površine 30.000,00 m2 a gradit će se na lokaciji površine 65.000,00 m2. Baupartner je ujedno i projektant ovog objekta gdje je njihov projektni tim zajedno sa partnerima Klaus Lehmann Gračanica i Alfaterm Mostar uspio odgovoriti svim zahtjevima koji su postavljeni od strane investitora.

2. Prva privatna bolnica u BiH prima oko 350 djelatnika

Prva privatna bolnica u BiH, ASA Bolnica, zvanično je raspisala konkurs za prijem oko 350 djelatnika. Raspisivanje ovog oglasa nedavno je najavljeno u javnosti, a sada je on dostupan na stranici bolnice.

1. U Živinicama se trenutno gradi devet novih proizvodnih hala

U Gradu Živinice trenutno se gradi devet novih proizvodnih hala u vrijednosti oko 50 miliona konvertibilnih maraka. Radi se o domaćim firmama iz Bosne i Hercegovine koje trenutno intezivno rade na izgradnji novih proizvodnih hala u Živinicama, čime će proširiti svoju proizvodnju i uticati na razvoj privrede u Gradu Živinice, rečeno je u gradskoj upravi.