Raspisan poziv: Ko će otvoriti bazu na sarajevskom aerodromu

0

Javno preduzeće Međunarodni aerodrom “SARAJEVO” d.o.o. Sarajevo raspisalo je javno obavještenje za podnošenje prijedloga za otvaranje baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Predmet ovog poziva je otvaranje baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pod čime se podrazumijeva, kako se navodi u pozivu, mjesto određeno od strane avioprijevoznika, iz kojega član posade normalno započinje i završava vrijeme dužnosti ili seriju dužnosti i gdje, u noralnm uslovima, operator nije obavezan osigurati smještaj člana posade aviona.

Kako se navodi u pozivu, pravo na prijavu imau sve aviokompanije koje planiraju uspostaviti redovnu liniju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u sljedećoj godini, prenosi BiznisInfo.ba.

Prednost će imati oni avioprijevoznici koji planiraju realizirati najveći broj aviooperacija na sedmičom, mjesečnom, odnosno godišnjem nivou te oni koji ovaj broj planiraju povećavati u naredne dvije godine.

Planiran je i poticaj u ovsosti od broja prevezenih putnika.

Podsejtimo, na poziv za otvaranje baze koji je sarajevski aerodrom objavio 2020. godine prijavio se Wizz Air koji je prošle godine na ovom aerodromu otvorio svoju bazu. No ona je prošlog mjeseca zatvorena što je značajno uticalo na broj letova sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.